Święta już coraz bliżej, więc to doskonały czas, aby nastawić zakwas z buraków. W wielu domach na jego bazie podawany jest tradycyjny barszcz wigilijny (przyznam że w moim rodzinnym domu robi się go zupełnie odmienną barszcz będący krzyżówką barszczu z grzybową do tego wzbogacony olejem rzepakowy...ale nie o nim chciałam Wam dzisiaj opowiedzieć.
Zakwas jest idealny do takiego tradycyjnego wigilijnego barszczu, ale warto nastawiać go więcej i raczyć się nim przez cały rok, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. W tym roku, w czasie postu warzywno-owocowego zaprzyjaźniłam się z nim na dobre. To naturalny probiotykiem o genialnych właściwościach zdrowotnych. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew i jest doskonały w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. A w okresie jesienno-zimowym, polecany przy przeziębieniach, osłabieniu oraz anemii.
Zakwas z buraków
1,5 kg buraków
2 l wody
1,5 łyżki soli
3-5 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
5-6 ziela angielskie
Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry, a następnie układamy je (na zmianę z przyprawami i czosnkiem) w wyparzone słoiki albo kamionce. Całość zalewamy przegotowaną wodą połączoną z solą tak, aby wszystkie buraki były przykryte.Naczynie przykrywamy np. gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym kiszenie przebiegnie szybciej). Ponadto, dodanie odrobiny gotowego już zakwasu z buraków czy ogórków kiszonych jako startera przyspiesza proces fermentacji.
Tak przygotowany zakwas, warto doglądać codziennie, można przemieszać czystą, suchą łyżką.
Ukiszony zakwas przecedzamy i przelać do czystych, szczelnie zamykanych butelek/słoików i przechowujemy w lodówce-nawet do kilku tygodni.
Ukiszony zakwas przecedzamy i przelać do czystych, szczelnie zamykanych butelek/słoików i przechowujemy w lodówce-nawet do kilku tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena