wtorek, 31 października 2017

Pierogi z kurczakiem i z ziołami prowansalskimi


o rodziny  przepisów pierogowych dołącza dziś kolejny przepis na pierogi z dodatkiem zupy brokułowej oraz ze sporą ilością ziół prowansalskich, które w całości tworzą niepowtarzalne połączenie smakowe. Spróbujcie koniecznie.


Pierogi z  kurczakiem i z ziołami prowansalskimi

ciasto:

500g  mąki poznańskiej

1 jajo 

1 łyżka oliwy/oleju

ciepła woda (zależy od mąki- ale zazwyczaj  może być ok 150-200 ml) - tyle ile wchłonie ciasto w trakcie wyrabiania

100 g  rozmrożonej zupy krem Poltino

1 łyżeczka usiekanego tymianku/majeranku

Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ma nie być ani za miękkie, ani za twarde. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodajemy odrobinę mąki, jeśli natomiast byłoby zbyt zbite, dodajemy wody. Przykryte ściereczką albo folią spożywczą (aby nie obeschło), odstawiamy na około 15-30 minut.

Farsz:

600 g piersi z kurczaka

150 g sera feta

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

garść szpinaku

szalotka

1 łyżeczka ziół prowansalskich

kilka listków usiekanej bazylii

   

Na rozgrzanej patelni z masłem szklimy cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy rozdrobniony szpinak (może być też mrożony). Na patelni podsmażamy też (na oleju/maśle) drobniutko pokrojone mięso z kurczaka. Smażymy i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki przekładamy do misy. Dodajemy poszczególne składniki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ser i całość mieszamy. 


Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy wykrawaczką/szklanką  cienkim rantem kółka. Na każde z nich nakładamy porcję farszu zlepiamy brzegi i wrzucamy na gotujący się, osolony wrzątek. Gotujemy na "wolniejszym" ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów. Pierogi doskonale smakują z masłem palonym z dodatkiem ziół.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena