o rodziny przepisów pierogowych dołącza dziś kolejny przepis na pierogi z dodatkiem zupy brokułowej oraz ze sporą ilością ziół prowansalskich, które w całości tworzą niepowtarzalne połączenie smakowe. Spróbujcie koniecznie.
Pierogi z kurczakiem i z ziołami prowansalskimi
ciasto:
500g mąki poznańskiej
1 jajo
1 łyżka oliwy/oleju
ciepła woda (zależy od mąki- ale zazwyczaj może być ok 150-200 ml) - tyle ile wchłonie ciasto w trakcie wyrabiania
100 g rozmrożonej zupy krem Poltino
1 łyżeczka usiekanego tymianku/majeranku
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ma nie być ani za miękkie, ani za twarde. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodajemy odrobinę mąki, jeśli natomiast byłoby zbyt zbite, dodajemy wody. Przykryte ściereczką albo folią spożywczą (aby nie obeschło), odstawiamy na około 15-30 minut.
Farsz:
600 g piersi z kurczaka
150 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
garść szpinaku
szalotka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka listków usiekanej bazylii
Na rozgrzanej patelni z masłem szklimy cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy rozdrobniony szpinak (może być też mrożony). Na patelni podsmażamy też (na oleju/maśle) drobniutko pokrojone mięso z kurczaka. Smażymy i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki przekładamy do misy. Dodajemy poszczególne składniki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ser i całość mieszamy.
Ciasto
wałkujemy cienko i wykrawamy wykrawaczką/szklanką cienkim rantem kółka. Na każde z nich
nakładamy porcję farszu zlepiamy brzegi i wrzucamy na gotujący się,
osolony wrzątek. Gotujemy na "wolniejszym" ogniu ok. 2-3 minuty od
wypłynięcia pierogów. Pierogi doskonale smakują z masłem palonym z dodatkiem ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena