Chyba zdążyliście już zauważyć, że uwielbiam wracać do sprawdzonych i szybkich przepisów na ciasta, takich jakimi niewątpliwie są ciasta jogurtowe. Tym razem, wykorzystałam zapas dżemu z truskawek- takiego naprawdę gęstego niczym powidła (właśnie, one też sprawdziłyby się tutaj znakomicie). Możecie też dodać po prostu swoje ulubione owoce- gwarantuję, że i tak będzie pysznie.
Takie ciasto jogurtowe, to świetny pomysł dla osób które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem, bo nie dość że jest banalnie proste to i szybko się robi...i wychodzi:)
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami
220 ml gęstego jogurtu naturalnego
80 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
200 g mąki pszennej (tortowej)
opakowanie budyniu ( waniliowego/cytrynowego/truskawkowego)
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
mały słoiczek dżemu truskawkowego
Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną, pokojową temperaturę.Do dużej
misy wsypujemy cukier, wlewamy olej i mieszamy rózgą
do
połączenia. Następnie dodajemy jaja a później jogurt i również chwilę
mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i
całość mieszamy tylko do
połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do okrągłej blaszki o średnicy ok.20-22 cm. Na wierzch w pewnym odstępach, nakładamy niewielkie porcje dżemu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50-60
minut.
Po przestudzeniu, ciasto możemy oprószyć pudrem, ale nie jest to konieczne.
Po przestudzeniu, ciasto możemy oprószyć pudrem, ale nie jest to konieczne.
Ciekawy pomysł z tym dżemem :)
OdpowiedzUsuń