poniedziałek, 9 października 2017

Pierogi z farszem a'la meksykańskim

 

Lubicie pierogi? Moja rodzina bardzo,  dlatego też lubię co raz wymyślać też nowe smaki. I tak powstały ostatnio takie trochę jesienne pierogi smakiem przypominając co nieco dania kuchni meksykańskiej.

Pierogi z farszem a'la meksykańskim 


ciasto:


600g  mąki poznańskiej


1 jajo 


1 łyżka oliwy/oleju


ciepła woda (zależy od mąki- ale zazwyczaj  może być ok 150-200 ml) - tyle ile wchłonie ciasto w trakcie wyrabiania

120 g  rozmrożonej zupy pomidorowej  Poltino

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 

Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ma nie być ani za miękkie, ani za twarde, gdyby natomiast  ciasto bardzo się kleiło, dodajemy jeszcze mąki, jeśli natomiast byłoby zbyt zbite, twarde suche–dodajemy wody. Odstawiamy na około 15-30 minut, nie zapominając o jego przykryciu.

Farsz:

1-2 przetarte ząbki czosnku

350-400 g piersi z kurczaka

po 1/3  puszki kukurydzy i czerwonej fasoli

mały słoiczek drobno pokrojonych pomidorów suszonych 

250 g  pomidorów w puszce/ passaty pomidorowej

50 g startego sera mozzarelli

 1 większa szalotka

pieprz i sól do smaku

papryczka chili

ulubione zioła

Na rozgrzanej patelni z masłem szklimy cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy  drobniutko pokrojone mięso z kurczaka. Smażymy i odstawiamy do przestudzenia. Na tą samą patelnię przekładamy pomidory z puszki i dusimy do zredukowania. Sos ma być gęsty. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ser i całość mieszamy. 

Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy wykrawaczką kółka. Na każde z nich nakładamy porcję farszu zlepiamy brzegi i wrzucamy na gotujący się, osolony wrzątek. Gotujemy na zmniejszonym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena