Lubicie pierogi? Moja rodzina bardzo, dlatego też lubię co raz wymyślać też nowe smaki. I tak powstały ostatnio takie trochę jesienne pierogi smakiem przypominając co nieco dania kuchni meksykańskiej.
Pierogi z farszem a'la meksykańskim
ciasto:
600g mąki poznańskiej
1 jajo
1 łyżka oliwy/oleju
ciepła woda (zależy od mąki- ale zazwyczaj może być ok 150-200 ml) - tyle ile wchłonie ciasto w trakcie wyrabiania
120 g rozmrożonej zupy pomidorowej Poltino
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ma nie być ani za miękkie, ani za twarde, gdyby natomiast ciasto bardzo się kleiło, dodajemy jeszcze mąki, jeśli natomiast byłoby zbyt zbite, twarde suche–dodajemy wody. Odstawiamy na około 15-30 minut, nie zapominając o jego przykryciu.
Farsz:
1-2 przetarte ząbki czosnku
350-400 g piersi z kurczaka
po 1/3 puszki kukurydzy i czerwonej fasoli
mały słoiczek drobno pokrojonych pomidorów suszonych
250 g pomidorów w puszce/ passaty pomidorowej
50 g startego sera mozzarelli
1 większa szalotka
pieprz i sól do smaku
papryczka chili
ulubione zioła
Na
rozgrzanej patelni z masłem szklimy cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy
drobniutko pokrojone mięso z kurczaka. Smażymy i odstawiamy do przestudzenia. Na tą samą patelnię przekładamy pomidory z puszki i dusimy do zredukowania. Sos ma być gęsty. Dodajemy
pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ser i całość mieszamy.
Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy wykrawaczką kółka. Na każde z nich nakładamy porcję farszu zlepiamy brzegi i wrzucamy na gotujący się, osolony wrzątek. Gotujemy na zmniejszonym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena