W taką pogodę jak dziś, idealnie sprawdzi się przepis na szybkie ciasteczka z masłem orzechowym. Z takiego pomysłu, na pewno ucieszą się też najmłodsi w rodzinie.
Ten oraz inne przepisy znajdziecie w najnowszym wydaniu
Magazynu AROMAT.
Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym
1 duże jajo
250 gramów masła (opcjonalnie margaryny)
3/4 szklanki krupczatki
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka rumu
do przybrania:
czekoladowe groszki
Masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajko, później stopniowo mąki, kakao, masło orzechowe, alkohol i miksujemy. Ciasto powinno wyjść plastyczne ale nie za mocno zbite. Odstawiamy na ok. 40- minut do lodówki. Formujemy z niego kulki wielkości dużego orzecha włoskiego lekko spłaszczamy i dekorujemy groszkami Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena