Mus można przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować, aby móc cieszyć się jego smakiem późną jesienią czy zimą. To idealna propozycja również dla naszych najmłodszych domowników, czy też osób na dietach.
Ten oraz inne przepisy znajdziecie w najnowszym wydaniu
Magazynu AROMAT.
Mus gruszkowo-dyniowy
0,75 kg soczystych gruszek
1 duże kwaśne jabłko
Ok 1 kg dyni piżmowej
Sok z 1 cytryny
ok 300-500 ml wody- plus ewentualnie do podlania, gdyby mus bardzo szybko odparował
szczypta kardamonu i imbiru do smaku
Opcjonalnie miód do smaku
Drobno pokrojoną dynię, przekładamy
do garnka, podlewam wodą i gotujemy ok 3-5 minut. Po tym czasie dodajemy
gruszki i sok Całość chwilę prażymy i
przyprawiamy według smaku sokiem i przyprawami. Całość blendujemy. W razie
potrzeby podlewamy wodą, tak aby otrzymać pożądaną konsystencję-mój mus, był
dosyć gęsty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena