Witajcie po świętach:) Mam nadzieję, że były one dla Was szczęśliwe i upływały w rodzinnej atmosferze.
Tak jak pisałam, nie wszystkie ciasta zdążyły pojawić się przed świętami, bo właściwie dla siebie upiekłam wszystko w ostatniej chwili i jednym z ciast, jest właśnie ten mazurek a'la bounty. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, o przyjemnej kokosowej konsystencji, przypominające w smaku znane batooniki .Kto z Was je zna,ten wie o czym mówię. Nasze ciasto po upieczeniu możemy pokroić w batony i udekorować zatemperowaną czekoladą i tak otrzymamy pyszne batoniki a' la bounty.
Mazurek a'la bounty
Składniki na mazurek a'la bounty:
300 g mąki
200 g margaryny/masła
100 g cukru
3 żółtka
szczypta soli
Z podanych składników wyrabiamy gładkie kruche ciasto i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na jeden blat i wykładamy do średniej wielkości blaszki -u mnie 20x24 cm. Podpiekamy ok 10-13 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego.
masa:
200 g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki
3 białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy/ arakowy 1-2 krople
dodatkowo :150 g czekolady
Masę powinniśmy zacząć robić ok 20-30minut prze włożeniem do piekarnika, ponieważ do białek dodajemy wiórki które wcześniej zalewamy kremówką i przez ten czas zdążą wchłonąć śmietankę.Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Do masy białkowej dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony blat.
Pieczemy jeszcze ok 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczoną i zatemperowaną czekoladą.
Inspiracja: Książka: Ciasta słone i słodkie M. Capri, Buchman 2012.
Mazurek wygląda smakowicie, chętnie wypróbuję Twój przepis, tylko muszę zaprosić na degustację znajomych, bo mój mąż nienawidzi kokosa :D
OdpowiedzUsuńMożesz mnie zaprosić, ja uwielbiam kokos ;D
UsuńPychotka, fajny pomysł na podanie mazurka w formie batoników.
OdpowiedzUsuń