Dziś mam dla Was niezwykle aromatyczną i przy okazji wiosenną zupkę krem, idealną propozycję na zbliżające się święta. Spróbujcie koniecznie.
Krem z zielonego groszku
1 litr bulionu drobiowego
200 ml. śmietany kremówki
350 gram zielonego groszku mrożonego/świeżego/ew. z puszki
kilka gałązek świeżej bazylii/oregano
1 mała szalotka
zioła prowansalskie (u mnie Galeo)
sól do smaku
pieprz Galeo
groszek ptysiowy/grzanki
1 łyżka masła Sposób wykonania: na patelni zeszklić rozdrobnioną cebulę(na maśle). Do gotującego się bulionu dodać groszek zielony i cebulkę. Chwilę pogotować. Całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera- warto też przetrzeć przez sito. Kremówkę zahartować, i cienkim stumyczkiem, wlewamy do zupy- podgrzewamy i przyprawiamy do smaku przyprawami.Na wierzch polałam kilka kropel oliwy dyniowej i posypałam groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena