Dziś mam dla Was jeszcze jedną poświąteczną babeczkę. Bardzo lubię herbaty early grey, więc robiąc ten wypiek czułam, że nie zawiodę się w smaku. Babka early grey ma bardzo przyjemny zapach a konsystencją przypomina też trochę tego keksa.
Babka early grey
300 gram mąki pszennej
200 gram masła/margaryny
170 gram cukru
1 opakowanie kisielu cytrynowego
1,5 proszek do pieczenia
1 łyżka miodu
4 jaja
4 saszetki herbaty early grey/3 łyżki (sucha herbata)
kilka kropel aromatu cytrynowego
1/2 szklanki bakalii-dowolne
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy po jednym jaju i miód. Do tak przygotowanej masy dodajemy suche składniki (bakalie na końcu). Mieszamy i przekładamy do większej formy na babkę. Pieczemy około 60-70 minut. Po przestudzeniu dekorujemy np. polewę czekoladową i posypką wiórkową.Inspiracja: Książka: Ciasta słone i słodkie M. Capri, Buchman 2012.
a herbatkę kiedy ? razem z miodem i jajami dodajemy ?
OdpowiedzUsuńNie ma to większego znaczenia, ale napisane tutaj "Do tak przygotowanej masy dodajemy suche składniki"-herbata też się tu zawierała:)
Usuńaha czyli sucha a ja myslałam ,że napar ok dzieki , ciekawy przepis
UsuńBardzo lubię ten rodzaj herbaty, ale jej wiórki w cieście jakoś do mnie nie przemawiają; wyobrażałabym sobie raczej dodanie mocnego wywaru. Za to Twoja forma mnie urzekła, przepiękna baba!
OdpowiedzUsuńJa miałam bardzo drobną- i ten granulat zupełnie nie przeszkadzał- i nie sprawiało to wrażenia że ma się na języku herbaciany proszek.
Usuń