niedziela, 9 kwietnia 2017

Babka murzynek



Kolejna babka idealna nie tylko na święta. Jej ogromną zaletą jest to, że robi się ją naprawdę szybko...ale też tak samo szybko znika. Ciasto jest puszyste, miękkie i długo zachowuje świeżość.

    Ten przepis znajdziecie również w naszym najnowszym wydaniu Magazynu Aromat.

Babka murzynek


  3 jaja

  2 i 3/4 szklanki mąki

  4 łyżki kakao

 1,5 szklanki ciepłego mleka

 1/5 (płaskie) łyżeczki sody

1 szklanka cukru

  3 łyżki powideł śliwkowych

170 gram miękkiego masła

kilka kropel olejku rumowego +(opcjonalnie) 1 łyżka rumu


Masło wraz cukrem ucieramy do puszystości. Następnie stopniowo dodajemy po jajku i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej formy na babkę i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni na ok.60-70 minut. (pod koniec pieczenia sprawdzamy suchym, drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe). Po wystudzeniu babkę dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena