Końcówka lutego i początek marca to kolejny gorący okres kiedy w moim rodzinnym domu się świętuje. Ja świętuje urodzinowo- chociaż w tym roku niestety znowu kalendarz na to nie wskazuje, i kolejny raz nie zobaczę tam 29.02. Zaraz po mnie, są też imieniny mojej mamy, a ciut wcześniej mojej teściowej. Postanowiłam więc osłodzić nam życie i przygotowałam ten torcik. W drip cakach cudowne jest to, że nie trzeba aż tak skupiać się na idealnych, wręcz linijkowych technikach dekoracji, a tort i tak wyjdzie niepowtarzalny i wyjątkowy... niech ogranicza nas tylko nasza fantazja.
Torcik czekoladowy drip cake z masą śmietankowo-serkową
5 jaj dużych
¾ (minus łyżka)szklanki mąki pszennej tortowej
2 duże łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ (minus łyżka) szklanki drobnego cukru
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec,dodajemy suche, przesiane składniki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do małej (15-18 cm) formy okrągłej i pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestudzenia i następnie dzielimy na 4 równe krążki.
Masa
500 ml kremówki
1 opakowanie serka naturalnego- 250
2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
cukier puder i cukier waniliowy do smaku- u mnie ok. 2 łyżki
2 łyżki delikatnie podprażonych wiórków kokosowych
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec stopniowo serek . Dosładzamy do smaku cukrem waniliowym- pamiętajcie że masa "dosłodzi się" również od wafelków. Na koniec dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną dokładnie żelatynę i miksujemy. Od razu dodajemy pokruszone wafelki i wiórki
Każdy blat delikatnie nasączamy kawą smarujemy frużeliną i wykładamy masę. Następnie tort odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężał. Później tort obkładamy masą i dekorujemy ganache czekoladowym. Wierzch dekorujemy według uznania.
dodatkowo:
napar z kawy do nasączenia- ok 300 ml
frużelina/dżem z owoców leśnych
masa czekoladowa do obłożenia ( u mnie masa na bazie serka mascarpone połączonego z ganache: 100 ml kremówki i 120 g czekolady następnie zmiksowane z masccaropne)
czekoladowe ozdoby: pokrojone i pokruszone wafelki lusette, posypki, ciasteczka,
Ganache:1 gorzka czekolada + 100 ml kremówki
Ganache wykonanie: gorącą kremówką zalewamy kaletki/ połamane kosteczki czekolady i po chwili dokładnie mieszamy. Ja czekoladę przełożyłam do rękawa cukierniczego i część polewy wylałam bezpośrednio na torcie w miarę najmniejszą ilością pociągnięć noża rozsmarowałam po wierzchu a po brzegach wycisnęłam różne porcje czekolady które tworząc sople spływały po torcie. Na wierzchu wycisnęłam rękawem z ozdobną tylką kilka dekoracji, wyłożyłam czekoladowe kuleczki, przygotowane wcześniej czekoladowe dekoracje, wafelki, ciasteczka amaretti i użyłam odrobiny brokatu cukierniczego w pyłku i ..voilà:)
Wow, wygląda bajecznie☺☺
OdpowiedzUsuńDziękuję Natalio:)
UsuńGenialnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aga, przyznam, że mi też się podoba:)
UsuńNajlepsze życzenia :)
OdpowiedzUsuńTort wyszedł Ci wspaniały :)
Bardzo Ci dziękuję:)
UsuńWszystko fajnie, tylko czemu nie zamieszczasz zdjęć rozkrojonych ciast? Wtedy widać jak ciasto wyrosło, jakie są proporcje masy w stosunku do reszty, wiadomo czego się spodziewać...
OdpowiedzUsuńRaczej rzadko kiedy nie ma u mnie zdjęć z widokiem ciasta w środku, a jeśli tak jest to z czegoś to wynika- np. tort jest dla kogoś na prezent, albo tak jak tutaj jedliśmmy go dzień później i jeszcze nie zgrałam zdjęć aby dodać zdjęcie w przekroju.A poz tym można się spodziewać dokładnie tego co opisałam a sam biszkopt wyszedł naprawdę wysoki musiałam aż odkroić kawałek "czapy"Pozdrawiam
UsuńDoti i jeszcze tego samego dnia pojawiło się zdjęcie tortu w przekroju:)Mam nadzieję, że jego zawartość Cię nie zawiodła:)
UsuńAle cudo! Zaskoczył mnie 1 składnik tutaj - mąka ziemniaczana. Przyznam, że nie robiłam i nie jadłam jeszcze takiego tortu z nią... W każdym razie tort wygląda obłędnie i na pewno tak też smakuje! Obserwuję bo zachwyciłam się Twoim blogiem 😃
OdpowiedzUsuńZ mąką ziemniaczaną to ciasto ma lepszą strukturę:)Bardzo mi miło i zapraszam tu jak najczęściej:)
Usuń