sobota, 11 lutego 2017

Likier eukaliptusowy






Dziś ma dla Was kolejny likier przygotowany na bazie cukierków eukaliptusowych. Likier jest bardzo intensywny w smaku- jeśli uznacie, że dla Was jest zbyt mocny warto albo na początek wlać około 3/4 porcji spirytusu, albo jeśli wlejecie jego całą porcję i po 1-2 dniach uznacie że jest za mocny dolejcie przegotowanej wody.

 
Ten przepis znajdziecie również w najnowszym numerze Magazynu Aromat.

 

Likier eukaliptusowy

370 g cukierków o smaku eukaliptusowym


600 ml wody



250ml spirytusu

Cukierki rozdrabniamy w moździerzu, albo robocie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin tak aby cukierki w jak największym stopniu się rozpuściły, co skróci czas spędzony na gotowaniu. Gdy woda z cukierkami przestygnie, przelewamy do butelki i łączymy ze spirytusem i odstawiamy minimum na kilka dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena