sobota, 4 lutego 2017

Pralinki czekoladowe z prażonym parmezanem i wafelkami


Lubicie pralinki? Ja uwielbiam, te małe wdzięczne słodkości możecie przygotować jako miły prezent dla bliskich. NA liście składników jest parmezan, i zapewniam Was, że nie warto z niego rezygnować po upieczeniu, gdy stanie się chrupki smakuje jak prażone, lekko słone orzeszki, co jednocześnie przełamuje słodycz pralinek:)

Pralinki czekoladowe z prażonym parmezanem i wafelkami 


 

100 g wafelków Lusette - po 1 mlecznym i czekoladowym

50 g kawałków pokrojonej drobniutko gorzkiej czekolady z pomarańczą

50 g orzechów laskowych

200 g  rozpuszczonej w 150 ml gorącej kremówki czekolady

2-3  plastry parmezanu uprażonej w piekarniku i pokruszonych na drobne cząstki

ok. 70 ml likieru  o smaku rumu, dobrze sprawdzi się tutaj chyba najbardziej znany estoński trunek

Orzechy laskowe  i parmezan  podpiec w piekarniku parmezan ma być brązowy i zupełnie wysuszony i chrupki. Wszystko rozdrabniamy w blenderze ale nie zupełnie na pył a takie po prostu drobniejsze kawałki. 
Wafelki  drobno kruszymy i  wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę i forujemy kulki. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę a następnie albo obtaczamy w zatemperowanej czekoladzie  albo obficie oprószamy kakao.


Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

3 komentarze:

  1. I takie pralinki mogę zajadać :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fascynujący pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena