piątek, 4 września 2015

Chrust z piersi kurczaka z jarmużowymi kluseczkami

 

Ostatnio było słodko, więc dziś mam dla Was pomysł na pyszne i wykwintne, chociaż bardzo łatwe do zrobienia  danie obiadowe. Do przygotowania kluseczek użyłam jarmużu a do przygotowania aromatycznego sosu świeżych ziół.

Chrust z piersi kurczaka z jarmużowymi kluseczkami

Składniki:

na mięso:

1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona pod skosem w medaliony

1 opakowanie szynki prosciutto crudo

szczypta ziół prowansalskich

oliwa z oliwek

na sos:

kilka gałązek bazylii

250 ml śmietany kremówki

1 mała szalotka

100 ml białego wina

łyżka masła

sól/pieprz do smaku

pieprz zielony i czerwony-mała łyżeczka

odrobina startego sera pecorino

na kluseczki:

3 jaja

1 opakowanie serka twarogowego  o smaku bazylii lub tradycyjnego serka twarogowego

2 szklanki mąki (lub więcej gdyby ciasto było zbyt rzadkie)

5-6 łyżek wody

2 garście liści jarmużu

dodatkowo:

odrobina startego sera pecorino

liście sałaty/ pieprz do dekoracji

Mięso: Na plastry szynki układamy medaliony mięsa i przekrawamy przez środek  na długość ok 2-3 cm i całość przeplatamy przez siebie tworząc chrusty/faworki. Mięsa nie polecam już solić (chyba że ktoś bardzo lubi słone), ponieważ będzie słone od szynki. Całość oprószamy delikatnie ziołami. Każdy "chrust" smarujemy oliwą.Gotowe mięso przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut. W przypadku tradycyjnych piekarników, do piekarnika warto również wstawić naczynko wypełnione wodą, aby mięso nie wyszło suche.

Sos:

Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy wino, później  śmietankę i całość redukujemy na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Na koniec dodajemy zblendowane za pomocą blendera zioła, pieprz, oraz ser i całość dokładnie mieszamy.

Kluseczki:

Jaja ubijamy na puch. Dodajemy wodę, a następnie serek i delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, ma nie spływać z łyżki.  Gotowe kluseczki gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Kluseczki formujemy gorącą łyżeczką/ łyżką, którą za każdym razem- po nabraniu kolejnej porcji ciasta zanurzamy we wrzątku. Gotujemy chwilę od wypłynięcia i odcedzamy.

Podajemy od razu po przygotowaniu. Kluseczki wykładamy na sos. Polecam  delikatnie oprószyć je przed podaniem odrobiną sera pecorino.

 

1 komentarz:

  1. Jej to musi być przepyszne!
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena