Chrust z piersi kurczaka z jarmużowymi kluseczkami
Ostatnio było słodko, więc dziś mam dla Was pomysł na pyszne i wykwintne, chociaż bardzo łatwe do zrobienia danie obiadowe. Do przygotowania kluseczek użyłam jarmużu a do przygotowania aromatycznego sosu świeżych ziół.
Chrust z piersi kurczaka z jarmużowymi kluseczkami
Składniki:
na mięso:
1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona pod skosem w medaliony
1 opakowanie szynki prosciutto crudo
szczypta ziół prowansalskich
oliwa z oliwek
na sos:
kilka gałązek bazylii
250 ml śmietany kremówki
1 mała szalotka
100 ml białego wina
łyżka masła
sól/pieprz do smaku
pieprz zielony i czerwony-mała łyżeczka
odrobina startego sera pecorino
na kluseczki:
3 jaja
1 opakowanie serka twarogowego o smaku bazylii lub tradycyjnego serka twarogowego
2 szklanki mąki (lub więcej gdyby ciasto było zbyt rzadkie)
5-6 łyżek wody
2 garście liści jarmużu
dodatkowo:
odrobina startego sera pecorino
liście sałaty/ pieprz do dekoracji
Mięso: Na plastry szynki układamy medaliony mięsa i przekrawamy
przez środek na długość ok 2-3 cm i
całość przeplatamy przez siebie tworząc chrusty/faworki. Mięsa nie
polecam już solić (chyba że ktoś bardzo lubi słone), ponieważ będzie słone od szynki. Całość oprószamy delikatnie
ziołami. Każdy "chrust" smarujemy oliwą.Gotowe mięso przekładamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut. W przypadku tradycyjnych piekarników, do
piekarnika warto również wstawić naczynko wypełnione wodą, aby mięso nie
wyszło suche.
Sos:
Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę i
podsmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy wino, później śmietankę i całość
redukujemy na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Na koniec dodajemy zblendowane za pomocą blendera zioła, pieprz, oraz ser i całość dokładnie mieszamy.
Kluseczki:
Jaja ubijamy na puch. Dodajemy wodę, a
następnie serek i delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto
ma mieć konsystencję gęstej śmietany, ma nie spływać z łyżki. Gotowe kluseczki gotujemy partiami w osolonym
wrzątku. Kluseczki formujemy gorącą łyżeczką/ łyżką, którą
za każdym razem- po nabraniu kolejnej porcji ciasta zanurzamy we wrzątku. Gotujemy chwilę od wypłynięcia i
odcedzamy.
Podajemy od razu po przygotowaniu. Kluseczki wykładamy na sos. Polecam delikatnie oprószyć je przed podaniem odrobiną sera pecorino.
Jej to musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/