poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Tort z owocami leśnymi


Dziś mam dla Was przepis na przepyszny torcik czekoladowy z owocami lasu. Niezwykle aromatyczne połączenie, sprawi, że każdy łasuch poczuje się jak w siódmym niebie.




Ciasto:

2 jaja

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

1 szklanka ciepłego mleka

1 łyżeczka sody

3/4 szklanki cukru trzcinowego królewskiego

2 łyżki powideł śliwkowych

125 gram miękkiego masła.

kilka kropel olejku rumowego


Masło wraz cukrem ucieramy do białości. Następnie dodajemy jaja i miksujemy. Jako kolejne dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą  oraz mleko a na koniec olejek oraz powidła. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy do foremki  o średnicy ok 22 cm, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni na ok. 45 minut.
Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na trzy równe części.

Krem:

400 ml kremówki

100 gram świeżych malin zmiksowanych

1 łyżka cukru waniliowego

200 ml serka mascarpone 

 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku



Kremówkę ubijamy, dodając pod koniec cukier- ubijamy na sztywno do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy mascarpone i sprawdzamy czy jest wystarczająco dla nas słodkie- dosładzamy ewentualnie pudrem i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy zmiksowane maliny  Cienkim strumieniem, cały czas miksując wlewamy przestudzona żelatynę. Masę dzielimy na 3 części do jednej dodajemy świeże maliny do drugiej borówki, a trzecią bez owoców pozostawiamy do obłożenia tortu.

Dodatkowo:
1 mały słoiczek dżemu z  porzeczki czarnej
mały pojemniczek jeżyn oraz borówek kilka czerwonych porzeczek

Wierzch czekoladowa lśniąca polewa:
1 łyżeczka żelatyny + ok. 60 ml wody
100 g cukru kryształu
1,5 łyżki miodu 
60 g ciemnego  kakao
70 ml śmietanki 30%
  Żelatynę łączymy z odrobiną zimnej wody- tak aby napęczniała a następnie rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie. Do garnka przekładamy cukier, miód, dodajemy kakao, a następnie śmietankę i ciągle mieszając ogrzewamy przez chwilę. Ściągamy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę delikatnie studzimy.

Przełożenie
Krążki  delikatnie nasączamy odrobiną likieru np. malinowego czy porzeczkowego i przekładamy  cienką warstwą dżemu a następnie  masą (łącznie z wierzchem ciasta). Następnie na środek wylewamy rozpuszczoną polewę czekoladową ( możemy "pozwolić" czekoladzie spłynąć swobodnie po torcie bądź dokładnie wyrównujemy) i dekorujemy wedle uznania świeżymi owocami i cukrową posypką




Przepis bierze udział w konkursie dla blogerów  „Hendi Przepis godny mistrza”, wykonane za pomocą  sprzętów/produktów  (np. blendera, packi cukierniczej, noża cukierniczego, miksera) dostępnych na stronie www.hendi.pl.

http://www.hendi.pl/konkurs.html

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena