Ciasta czekoladowe to jedne z tych które najbardziej lubię. Dzisiejszy wypiek oprócz smaku, ma jeszcze jedną zaletę..robi się błyskawicznie.
Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami- śliwkami, morelami albo ich dodatek pominąć otrzymując tym samym klasyczny murzynek.
Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami- śliwkami, morelami albo ich dodatek pominąć otrzymując tym samym klasyczny murzynek.
Murzynek z brzoskwiniami
2 jaja
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki powideł śliwkowych
125 gram miękkiego masła.
kilka kropel olejku pomarańczowego
3 brzoskwinie
Masło
wraz cukrem ucieramy do białości. Następnie dodajemy jaja i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do
formy (średnica ok 22-24 cm) na wierzchu układamy pokrojone owoce a następnie wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do ok. 170 stopni na ok. 45-55 minut.
Po przestudzeniu ciasto delikatnie oprószyłam pudrem.
Super pomysł na murzynka. Pyszne wygląda :)
OdpowiedzUsuń