niedziela, 16 sierpnia 2015

Murzynek z brzoskwiniami



Ciasta czekoladowe to jedne z tych które najbardziej lubię. Dzisiejszy wypiek oprócz smaku, ma jeszcze jedną zaletę..robi się błyskawicznie.
Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami- śliwkami, morelami albo ich dodatek pominąć otrzymując tym samym klasyczny murzynek.

Murzynek z brzoskwiniami

2 jaja

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

1 szklanka ciepłego mleka

1 łyżeczka sody

3/4 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki powideł śliwkowych

125 gram miękkiego masła.

kilka kropel olejku pomarańczowego

3 brzoskwinie


Masło wraz cukrem ucieramy do białości. Następnie dodajemy jaja i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do formy  (średnica ok 22-24  cm) na wierzchu układamy pokrojone owoce a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni na ok. 45-55 minut.

Po przestudzeniu ciasto delikatnie oprószyłam pudrem.
 

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena