Póki na straganach są jeszcze jagody zróbcie pyszne pierogi. Zamiast jagód można też użyć innych owoców np. maliny, jeżyny czy borówki.
Pierogi z jagodami, kaszą jaglaną i serkiem
Pierogi
składniki:
2 szklanki mąki pszennej poznańskiej
1-2 jaja
ok .1 szklanki jagód
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
ok. 300-400ml ciepłej wody
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania serka jagodowego z maliną/ bądź 200 gram półtłustego twarogu
1 łyżka oleju
ok.500-600 ml mleka
do dekoracji (całość miksujemy):
150 ml jogurtu naturalnego
miód/cukier do smaku
1/2 szklanki jagód
do dekoracji (całość miksujemy):
150 ml jogurtu naturalnego
miód/cukier do smaku
1/2 szklanki jagód
Przesianą mąkę przesypujemy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie- dodajemy łyżkę oleju i jajko. Następnie dodajemy stopniowo ciepłą wodę. W zależności od mąki może być jej więcej lub mniej- ciasto ma być elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15-30 minut. W międzyczasie nastawiamy w dużym garnku wodę- którą solimy i dodajemy 1 łyżkę oleju.
Farsz: Kaszę podprażamy na suchej patelni a następnie dokładnie
płuczemy. Gotujemy na sypko na mleku.
Gotową kaszę studzimy. Następnie łączymy ją z serem, owocami i
ewentualnie 1/2 rozkłóconego jaja. Całość dokładnie wyrabiamy.
Ciasto wałkujemy na kilka mm grubości. Szklanką z cienkim
rantem
wycinamy kółka i na każde z nich nakładamy partię farszu i formujemy
pierogi dokładnie sklejając brzegi (uważajcie aby masa nie rozciągnęła
się na brzegi, to utrudnia sklejanie, nie wygląda apetycznie i zazwyczaj
takie pierogi rozpadają się w trakcie gotowania). Z ciasta formujemy
maleńkie sakiewki, albo lepimy tradycyjne małe pierożki. Gotowe pierożki
wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1,5-2 minut od wypłynięcia na
wierzch.
Gotowe pierogi polewamy zmiksowanym jogurtem i posypujemy jagodami i kleksami jogurtu.
Gotowe pierogi polewamy zmiksowanym jogurtem i posypujemy jagodami i kleksami jogurtu.
O mamusiu, jak one bajecznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń