Dziś mam dla Was przepis na przepyszny torcik czekoladowy. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, bardzo wilgotne, ma zbitą, mięsistą strukturę.
Najlepsze po minimum dobie, gdy smaki przysłowiowo się przegryzą. Wyciągnijcie je trochę wcześniej przed podaniem (chociaż 15 -30 minut aby nabrało temperatury zbliżonej do pokojowej).
Torcik czekoladowy mocno wilgotny
z konfiturą porzeczkową
Składniki na ciasto czekoladowe
2 małe jaja "m"
190 g mąki
100 g cukru trzcinowego Diamant
3 łyżki syropu trzcinowego Diamant
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki wrzątku
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka rumu
Do wysokiej miski wkładamy wszystkie produkty oprócz wody i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszają dalej na niskich obrotach, wlewamy wrzątek. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale taka ma być. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 16-18 cm i wstawiamy do piekarnika na ok.50 minut.
Po przestudzeniu torcik kroimy na 4 równe krążki.Każdy z trzech krążków smarujemy cienką warstwą konfitury porzeczkowej oraz ganache.
Wierzch dekorujemy porcją ganache i przyozdabiamy według uznania. Ja wykorzystałam o tego kilka małych pierniczków i posypki cukiernicze.
Blaty ciasta można dodatkowo nasączyć odrobiną likier porzeczkowego/ wiśniowego.
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Ganache czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
ok.90-100 ml śmietanki kremówki
Kremówkę wraz z gałązką rozmarynu podgrzewamy do momenty aż śmietanka zacznie się gotować robimy to na małym ogniu (wyciągamy rozmaryn). Gorącą, zalewamy czekoladę. Dokładnie mieszamy.Po przestudzeniu torcik kroimy na 4 równe krążki.Każdy z trzech krążków smarujemy cienką warstwą konfitury porzeczkowej oraz ganache.
Wierzch dekorujemy porcją ganache i przyozdabiamy według uznania. Ja wykorzystałam o tego kilka małych pierniczków i posypki cukiernicze.
Blaty ciasta można dodatkowo nasączyć odrobiną likier porzeczkowego/ wiśniowego.
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena