Czy jest bardziej kojarzący się ze świętami zapach, niż zapach pierniczków? Chyba nie. I dla największych fanów tego smaku i zapachu, polecam przygotować ten przepyszny krem piernikowy. Możecie wykorzystać np. pierniczki których nie zdążyliście udekorować, albo wyszły niezbyt kształtne w pieczeniu. Ja do przygotowania wykorzystałam pierniczki wykonane według tego przepisu.
Przepis na szybkie pierniczki
200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
1 duże jajko
50 g #cukiertrzcinowy #diamant
130 g masła
40 g miodu
1 łyżka przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Z wymienionych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy wykorzystać do tego mikser. Na początku ciasto może wydawać się być klejące, ale mimo wszystko warto jak najmniej podsypywać mąkę. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-6 mm (chyba że lubicie grubsze) i wykrawamy dowolne kształty. Gotowe układamy na blaszce i pieczemy około 5 minut w temperaturze 180 stopni.Takie ciasteczka można udekorować, albo tak jak u mnie przygotować z nich krem piernikowy.
Krem pierniczkowy
200 gramów pierniczków
50 gramów miodu prawdziwego
120 gramów masła/ oleju kokosowego
50 gramów mlecznej czekolady + 4 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Pierniczki mielimy na proszek (. Śmietankę podgrzewamy wraz z mlekiem i dodajemy do tego czekoladę- dokładnie i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy miód i rozpuszczonym płynem zalewamy pierniczki. Całość miksujemy z miękkim masłem i przyprawą na gładki krem- może być blenderem. Gotowy krem przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Krem można wykorzystać jako nadzienie do przełożenia ciasteczek, makaroników, aby był bardziej kremowy można go zmiksować np. z serkiem mascarpone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena