Taki prezent ucieszy każdego łasucha i fana czekoladowych łakoci. To też świetny pomysł na upieczenie "prezentu" dla strudzonego ciężką pracą Mikołaja.
Ciasteczka prezenty
2 surowe żółtka
30 g cukru pudru
50 gramów cukru trzcinowego Diamant
180 gramów mąki pszennej
40 gramów kakao gorzkiego
40 gramów mąki krupczatki
220gramów masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/3 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiam na ok. 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wykrawaczką wycinamy odpowiednie kształty. Ja użyłam do tego stempla z wzorem prezentu. Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok 180 stopni Celsjusza, przez ok. 5-7 minut. Przed podaniem możemy oprószyć je pudrem.
Wpis bierze udział w konkursie #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena