Takie ciasteczka to idealna propozycja na słodki upominek na rodzinne, świąteczne spotkania. Zamiast limonki, możecie wykorzystać również wanilię, ekstrakt z z pomarańczy/cytryny/migdałów.
Przepis na te ciasteczka odnajdziecie również w najnowszym wydaniu Magazynu Aromat.
Ciasteczka śnieżynki z limonką
składniki:
2 surowe żółtka
50 g cukru pudru
200g mąki pszennej
40g mąki krupczatki
220g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka otarta z ok. ½ limonki
Z podanych składników wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiam na ok. 60
minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wykrawaczką wycinamy odpowiednie kształty. Ja użyłam do tego stempla z wzorem
śnieżynki. Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok 180 stopni Celsjusza, przez
ok. 5-7 minut. Ciasteczka przed podaniem oprószamy pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena