Lubicie wilgotne, czekoladowe wypieki? Ja jestem ich ogromną fanką. A jeśli dodatkowo przepięknie pachną pomarańczą, czy można chcieć czegoś więcej. Moje babeczki upiekłam w silikonowej foremce z kształtami gwiazdek.
130 g mąki
100 g cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego Wielkopolskiego
1/2 szklanki soku pomarańczowego (gorącego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki mielonych goździków
skórka otarta 1/2 pomarańczy
Do wysokiej miski wkładamy wszystkie produkty oprócz wody i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając- najlepiej drewnianą łyżką, wlewamy wrzątek. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale nie przerażajcie się, taka ma być. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika na ok.20-25 5 minut.
Po przestudzeniu babeczki delikatnie oprószamy pudrem, albo dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena