Dziś mam dla Was ciasto idealne na długie zimowe wieczory. Jest ona idealne, do przyjęcia naszych gości przybyłych na świąteczne spotkania, a do tego, tak pięknie się prezentuje...normalnie #ciastojakzobrazka:). Cieszę, się, że nawet słodycze mogą być podane w zdrowszej wersji. Nie ma tu sztucznych barwników, część mąki pszennej udało mi się zastąpić gryczaną. Nie brakuje też bakalii, orzechów czy śliwek i domowych powideł...a zapach przywodzi na myśl świąteczne wypieki!
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem śliwkowym
Składniki na ciasto czekoladowo-pomarańczowe
2 małe jaja "m"
100 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
80 g cukru trzcinowego
3/4 szklanki soku pomarańczowego-podgrzewamy
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Do wysokiej miski wkładamy wszystkie produkty oprócz soku i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszają dalej na niskich obrotach, wlewamy gorący sok. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale taka ma być. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 16-18 cm i wstawiamy do piekarnika na ok.50 minut.
krem śliwkowy czekoladowy:
120 g gorzkiej czekolady
ok.60 ml śmietanki kremówki
60 g śliwki kalifornijskie moczone w naparze kawy- odsączamy i blendujemy
Kremówkę podgrzewamy do momenty aż śmietanka zacznie się gotować robimy to na małym ogniu (wyciągamy rozmaryn). Gorącą, zalewamy czekoladę. Dokładnie mieszamy z pulpą ze śliwek.Po przestudzeniu torcik kroimy na 3 równe krążki. Jak to zrobić, podpowiedzią może okaże się filmik od #beko:
Każdy z trzech krążków smarujemy cienką warstwą powideł oraz kremem czekoladowo-śliwkowym.
Karmel:
1 łyżeczka kawy zbożowej
60 ml kremówki
2 łyżki miodu
całość ogrzewamy na wolnym ogniu aż utworzy się przyjemny karmel..Wierzch dekorujemy porcją karmelu i przyozdabiamy orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena