środa, 12 listopada 2014

Zakręcony torcik makowy z gruszkami- dla gości

 

Czy wy tez zastanawiacie się czasem co zrobić z nadmiarem białek? Ja ostatnio przepis na babkę na białkach z makiem przerobiłam na wersję bardziej luksusową, przygotowując ten torcik:)

Ciasto, idealnie nadaje się na przyjęcie gości,przygotowuje się je bardzo szybko a w czasie pieczenia można przyszykować pozostałe dodatki. Teraz, gdy na dworze jest chłodno, upieczony placek po wyjęciu z piekarnika można szybko schłodzić np. na balkonie.

 Wierzch udekorowałam rozpuszczoną czekoladą. Niby nic wielkiego a  wizualnie tworzy wspaniały efekt. Jeśli nasi goście zaskoczą nas wizytą informując nas naprawdę w ostatniej chwili,możemy zrezygnować z masy, a sam  torcik po wierzchu polać białą i ciemną czekoladą, zachowując bardziej pierwotną wersję tego ciasta.Dzięki dodatkowi jabłek jest na tyle wilgotny w środku, że nie wymaga bardzo długiego chłodzenia i leżakowania w celu przeniknięcia wszystkich smaków.Oczywiście jeśli będzie miał czas odpocząć w lodówce kilka, kilkanaście godzin, będzie wspaniale, ale zapewniam że i tak będziecie zachwyceni...Wasi goście również.  
Wyszło pysznie i efektownie...sami zobaczcie...a najlepiej spróbujcie:)

 

 Zakręcony torcik makowy z gruszkami

  1/2 szklanki oleju

1 szklanka białek

3/4 szklanki drobnego cukru

1 szklanka mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka maku

1 jabłko- duże- najlepiej szara reneta

na masę:

100 ml likieru migdałowego

2 kubeczki serka z gruszką i jabłkiem

350 ml śmietany 36%

cukier waniliowy do smaku

3 ładne gruszki

2-3 łyżki miodu 

1opakowanie galaretki gruszkowej rozpuszczonej w 200 ml wrzącej wody 

do dekoracji:

40 ml śmietanki 30/36%

80 gram czekolady gorzkiej/mlecznej

wiórki kokosowe 50 gram uprażone na suchej patelni z dodatkiem łyżki cukru

napar z kawy do nasączania ciasta

Ciasto:Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Następnie, dodajemy stopniowo mąkę wraz z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy olej.
 Ciasto przekładamy do formy obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 30-35 minut Po przestudzeniu ciasto kroimy na pół.

Masa: Galaretkę rozpuszczamy w podanej ilości wody i odstawiamy do stężenia (galaretka powinna mieć konsystencję lekko tężejącej). Przekrojone na małe cząstki gruszki karmelizujemy z dodatkiem miodu i likieru. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec serki. Następnie wlewamy tężejącą galaretkę i całość delikatnie mieszamy. Masa dla mnie była wystarczająco słodka, można ją ewentualnie dosłodzić cukrem waniliowym. Odkładamy 3-4 czubate łyżki masy do dekoracji, do pozostałej dodajemy ostudzone gruszki.

Przełożenie: Pierwszy blat delikatnie nasączamy naparem z kawy (nie jest  to obligatoryjne, bo ciasto jest wilgotne). Wykładamy masę z gruszkami i przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą masy bez owoców. Boki obsypujemy uprażonymi wiórkami,  a wierzch dekorujemy ganache* czekoladowym, który przekładamy do rękawa cukierniczego i zaczynając od środka "rysujemy" spiralę.

*Ganache: Połamaną czekoladę łączymy z gorącą kremówką i energicznie mieszamy ( w razie potrzeby masę ogrzewamy chwilę w kąpieli wodnej).



Wpis bierze udział w konkursie, w którym do wygrania są takie  książki jednej z moich ulubionych blogerek kulinarnych.

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/moje-wypieki-i-desery-na-kazda-okazje#

3 komentarze:

  1. pysznie wygląda:) chętnie bym spróbowała kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, bardzo mi się ta dekoracja podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że wkrótce przygotuję podobne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena