czwartek, 13 listopada 2014

Chrusty z piersi kurczaka z kluseczkami kładzionymi w serowym sosie


Po dniach z przepisami na słodkości mam  dla Was przepis na pyszny obiad. Niezwykle elegancki a jednocześnie łatwy i szybki do wykonania. Kluseczki zabarwiłam sezonowymi warzywami, dzięki czemu na talerzu zrobiła się iście jesienna atmosfera:). Polecam przygotować Wam na jakiś uroczysty obiadek, nie napracujecie się za wiele a efekt wizualny jak i smakowy gwarantowany:)


Chrusty z piersi kurczaka z kluseczkami kładzionymi w serowym sosie

 

Składniki:

na mięso:

1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona pod skosem w medaliony

1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej

szczypta ziół prowansalskich

oliwa z oliwek

na sos:

1,5 opakowania serka Arla Apetina czosnek i zioła

200 ml śmietany kremówki

1 mała szalotka

sól/pieprz do smaku

pieprz zielony i czerwony-mała łyżeczka

na kluseczki:

3 jaja

1/2 opakowania serka Arla Apetina czosnek i zioła

2,5 szklanki mąki

5-6 łyżek wody

garść szpinaku,

mały ugotowany buraczek

szczypta kurkumy

dodatkowo:

odrobina startego sera pecorino

listki bazylii i owoce żurawiny do dekoracji

Mięso: Medaliony mięsa przekrawamy przez środek  na szerokość ok 2-3 cm tak jak robi się to przy faworkach. Podobnie robimy z plastrami szynki.Na plastry szynki kładziemy mięso i całość przeplatamy przez siebie tworząc chrusty/faworki. Mięsa nie musimy solić, ponieważ będzie słone od szynki. Oprószamy delikatnie ziołami. Każdy faworek smarujemy oliwą.Gotowe mięso przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut. (Do piekarnika wstawiamy również naczynko wypełnione wodą, aby mięso nie wyszło suche.

Sos:

Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy śmietankę i całość redukujemy na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Na koniec dodajemy serek i całość doprawiamy solą i pieprzami. 

Kluseczki:

Jaja ubijamy na puch. Dodajemy wodę, a następnie serek i delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, nie spływać z łyżki. Ciasto dzielimy na trzy części : jedną łączymy z kurkumą, drugą ze zblendowanym szpinakiem, a kolejną z rozdrobnionym buraczkiem. W przypadku masy z buraczkiem oraz szpinakiem dodałam jeszcze odrobinę mąki, bo warzywa rozrzedziły ciasto. Gotowe kluseczki gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Zaczęłam od klusek z kurkumą, następnie ze szpinakiem a jako ostatnie z buraczkiem. Kluseczki formujemy gorącą łyżeczką/ łyżką, którą za każdym razem zanurzamy we wrzątku. Gotujemy chwilę od wypłynięcia i odcedzamy.

Podajemy od razu po przygotowaniu. Kluseczki wykładamy na sos i delikatnie oprószamy serem.

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dania-z-serkami-kremowymi#

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena