Chrusty z piersi kurczaka z kluseczkami kładzionymi w serowym sosie
Po dniach z przepisami na słodkości mam dla Was przepis na pyszny obiad. Niezwykle elegancki a jednocześnie łatwy i szybki do wykonania. Kluseczki zabarwiłam sezonowymi warzywami, dzięki czemu na talerzu zrobiła się iście jesienna atmosfera:). Polecam przygotować Wam na jakiś uroczysty obiadek, nie napracujecie się za wiele a efekt wizualny jak i smakowy gwarantowany:)
Chrusty z piersi kurczaka z kluseczkami kładzionymi w serowym sosie
Składniki:
na mięso:
1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona pod skosem w medaliony
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
szczypta ziół prowansalskich
oliwa z oliwek
na sos:
1,5 opakowania serka Arla Apetina czosnek i zioła
200 ml śmietany kremówki
1 mała szalotka
sól/pieprz do smaku
pieprz zielony i czerwony-mała łyżeczka
na kluseczki:
3 jaja
1/2 opakowania serka Arla Apetina czosnek i zioła
2,5 szklanki mąki
5-6 łyżek wody
garść szpinaku,
mały ugotowany buraczek
szczypta kurkumy
dodatkowo:
odrobina startego sera pecorino
listki bazylii i owoce żurawiny do dekoracji
Mięso: Medaliony mięsa przekrawamy przez środek na szerokość ok 2-3 cm tak jak robi się to przy faworkach. Podobnie robimy z plastrami szynki.Na plastry szynki kładziemy mięso i całość przeplatamy przez siebie tworząc chrusty/faworki. Mięsa nie musimy solić, ponieważ będzie słone od szynki. Oprószamy delikatnie ziołami. Każdy faworek smarujemy oliwą.Gotowe mięso przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut. (Do piekarnika wstawiamy również naczynko wypełnione wodą, aby mięso nie wyszło suche.
Sos:
Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy śmietankę i całość redukujemy na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Na koniec dodajemy serek i całość doprawiamy solą i pieprzami.
Kluseczki:
Jaja ubijamy na puch. Dodajemy wodę, a następnie serek i delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, nie spływać z łyżki. Ciasto dzielimy na trzy części : jedną łączymy z kurkumą, drugą ze zblendowanym szpinakiem, a kolejną z rozdrobnionym buraczkiem. W przypadku masy z buraczkiem oraz szpinakiem dodałam jeszcze odrobinę mąki, bo warzywa rozrzedziły ciasto. Gotowe kluseczki gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Zaczęłam od klusek z kurkumą, następnie ze szpinakiem a jako ostatnie z buraczkiem. Kluseczki formujemy gorącą łyżeczką/ łyżką, którą za każdym razem zanurzamy we wrzątku. Gotujemy chwilę od wypłynięcia i odcedzamy.
Podajemy od razu po przygotowaniu. Kluseczki wykładamy na sos i delikatnie oprószamy serem.
pyszności, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń