Jeśli lubicie buraczki i dania przygotowywane na ich bazie, polecam Wam ta pyszną lekką przystawkę. Aromatyczne buraczki przełożone zostały warstwą serków. Przysłowiową wisienką na torcie są tu czarne oliwki i dekoracje z domowego spaghetti i kawioru na bazie soku z buraczków i limonki.
Torciki z buraczków z masą z serków
2 małe buraczki
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki miodu prawdziwego
sok z limonki
200 ml soku z antonówki
1 opakowanie serka Arla Apetina Tapas
1/2 opakowania serka Arla Apetina naturalny
1 młoda cukinia pokrojona w cienkie plasterki i ugrillowana chwilę z każdej ze stron
kilka oliwek
listki bazylii
Oczyszczone buraczki skrapiamy oliwą, oprószamy grubą solą i pieprzem, obkładamy w folię aluminiową i wstawiamy na ok. 30-40 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie buraczki obieramy . Soki z limonki, antonówki łączymy z rozmarynem i ogrzewamy. Dodajemy obrane buraczki i gotujemy ok.4 minut.Wyłączamy palnik i po 2-3 minutach dodajemy miód. Pozostawiamy na 2-3 godziny do zamarynowania. Po tym czasie buraczki kroimy w równe cienkie plasterki i przekładamy serkami i cukinią. Na wierzch wykładamy serek naturalny i dekorujemy oliwkami, bazylią i buraczkowym kawiorem.na spaghetti i kawior:
1g
agaru
· 100 ml soku z buraczków
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka miodu
olej (schłodzony wcześniej w lodówce)
Do garnka wlewamy soki, miód i agar. Wszystko mieszamy, aż do
połączenia a następnie gotujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia na 3-5 minut.W między czasie, do dużej miski wykładamy lód a następnie
wstawiamy mniejszą miskę/ wysoki kubek wypełniony olejem tak aby kawior oraz spaghetti mogły swobodnie pływać.
Następnie
nabieramy
strzykawką/pipetą powstałą masę i do zimnego oleju wpuszczamy pojedyncze
krople oraz dłuższe przypominające kawałki spaghetti.Po zakończeniu, całość przelewam przez sitko do miski a powstały
kawior przepłukujemy wodą.
świetny pomysł i rewelacyjnie podany:)
OdpowiedzUsuń