wtorek, 11 listopada 2014

Torciki z buraczków z masą z serków


Jeśli lubicie buraczki i dania przygotowywane na ich bazie, polecam Wam ta pyszną lekką przystawkę. Aromatyczne buraczki przełożone zostały warstwą serków. Przysłowiową wisienką na torcie są tu czarne oliwki i dekoracje z domowego spaghetti  i kawioru na bazie soku z buraczków i limonki.

 Torciki z buraczków z masą z serków

 

2  małe buraczki

2 gałązki rozmarynu

2 łyżki miodu prawdziwego

sok z limonki

200 ml soku z antonówki

1 opakowanie serka Arla Apetina Tapas

1/2 opakowania serka Arla Apetina naturalny

1 młoda cukinia pokrojona w cienkie plasterki i  ugrillowana chwilę z każdej ze stron

kilka oliwek

listki bazylii

 Oczyszczone buraczki skrapiamy oliwą, oprószamy grubą solą i pieprzem, obkładamy w folię aluminiową i wstawiamy na ok. 30-40 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie buraczki obieramy . Soki z limonki, antonówki łączymy z rozmarynem i ogrzewamy. Dodajemy obrane buraczki i gotujemy ok.4 minut.Wyłączamy palnik i po 2-3 minutach dodajemy miód. Pozostawiamy na 2-3 godziny do zamarynowania. Po tym czasie buraczki kroimy w równe cienkie plasterki i przekładamy serkami i cukinią. Na wierzch wykładamy serek naturalny i dekorujemy oliwkami, bazylią i buraczkowym kawiorem.

na spaghetti i kawior:

  1g agaru

·        100 ml soku z buraczków 

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżeczka miodu

olej (schłodzony wcześniej w lodówce)


        Do garnka wlewamy soki, miód i agar. Wszystko mieszamy, aż do połączenia a następnie gotujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia na 3-5 minut.W między czasie, do dużej miski wykładamy lód a następnie wstawiamy mniejszą miskę/ wysoki kubek wypełniony olejem tak aby kawior oraz spaghetti mogły swobodnie pływać. Następnie nabieramy strzykawką/pipetą powstałą masę i do zimnego oleju wpuszczamy pojedyncze krople oraz dłuższe przypominające kawałki spaghetti.Po zakończeniu, całość przelewam przez sitko do miski a powstały kawior przepłukujemy wodą.


http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dania-z-serkami-kremowymi#

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena