Szarlotka to jedno z tych ciast które mogę jeść i nigdy mi się nie znudzi, myślę, że tak jak i większości moich rodaków, w końcu to takie nasze sztandarowe ciasto.
Dlaczego nadaje się dla niespodziewanych gości, odpowiedź jest prosta.Szarlotka, to ciasto które bez dwóch zdań smakuje chyba wszystkim, więc jest wielka szansa, że i nasi goście ucieszą się na jej widok.
Mamy sezon jabłkowy więc produkt jest łatwo dostępny, ciasto możemy mieć zrobione wcześniej i przechowywane w zamrażarce, a o starcie jabłek możemy poprosić kogoś z naszych bliskich.
Koniec gadania, bierzmy się za pieczenie:)
Szarlotka na kruchym cieście
Składniki:
250 g mąki krupczatki
150 gram mąki pszennej
200 g masła
3-4 żółtka
130 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
Masa jabłkowa:
1,5 kg kwaskowatych jabłek (np. szara reneta, rubiny)
cynamon do smaku
cukier do smaku
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przesiane maki wykładamy na stolnicę. Na środku robimy zagłębienie i wbijamy żółtka, wsypujemy puder, dodajemy śmietanę oraz masło. Wyrabiamy ciasto siekając je najpierw nożem a pod koniec najlepiej zimnymi dłońmi zagniatamy i dzielimy na dwie części. Wstawiamy do zamrażalnika. Pierwszą część wyjmujemy po ok.15-30 minutach. Wałkujemy i wykładamy na tortownicę o średnicy 28cm wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni na ok, 10 minut (spód ma się lekko podpiec). Jabłka ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Masę doprawiamy cynamonem oraz ewentualnie cukrem mieszamy z bułką tartą oraz mąką ziemniaczaną*(dodatek mąki nie jest konieczny jeśli jabłka nie mają dużej ilości soku, moje były bardzo soczyste a dodatek maki sprawił że jabłka nie "puszczały"soku). Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowane jabłka.Pozostałą część ciasta (dobrze jeśli nam się zmrozi)ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut . Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Gdyby ciasto było zbyt luźne dodajemy mąki/jeśli zbyt suche dodajemy masło/żółtka.
Przepis bierze udział w konkursie, gdzie do wygrania są książki autorki Moich Wypieków
Przepis bierze udział w konkursie, gdzie do wygrania są książki autorki Moich Wypieków
zdecydowanie z kruchym ciastem to moja ulubiona wersja szarlotki:)
OdpowiedzUsuń