Pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe przełożyłam tym razem masą na bazie serka naturalnego. Torcik smakuje wyśmienicie. Masa jest odpowiednio słodka i wraz z dżemem ananasowym tworzy doskonałe połączenie.Szczerze polecam
Wilgotny torcik czekoladowy z serkowym nadzieniem
250 g mąki pszennej
250 g cukru
70 g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem)
1 łyżeczka sody ( z lekkim czubkiem)
2 jajka duże
250 ml mleka
250 g wrzącej wody
125 ml leju roślinnego
2-3 łyżki rumu albo kilka kropel aromatu rumowego
Masa :
300 ml kremówki
1 opakowanie serka Arla Apetina naturalny
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
cukier waniliowy do smaku
2-3 krople olejku pomarańczowego
dodatkowo:
2 mleczne czekolady
120 ml kremówki
posypka cukiernicza
4-5 łyżek dżemu ananasowego
Do wysokiej misy wkładamy wszystkie produkty (na ciasto) oprócz wody i mieszamy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając dolewamy wrzątek. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale taka ma być.Ciasto przelewamy do średniej tortownicy (24-26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok.170-180 stopni na około 40 minut. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na pół i smarujemy dżemem ananasowym.
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec stopniowo serek . Dosładzamy do smaku cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną dokładnie żelatynę.Wykładamy masę i przykrywamy drugim krążkiem.
Polewa: Kremówkę zagotowujemy i gorącą zalewamy połamaną czekoladę dokładnie mieszając rózgą (jeśli masa nie połączy się od razu należy ją jeszcze chwilę ogrzać). Lekko przestudzony ganache wylewamy na torcik ustawiony na kratce (pod spód układamy pergamin aby czekolada mogła swobodnie spłynąć. Przestudzony tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorujemy posypką cukierniczą albo pozostawiamy tylko w czekoladzie.
Bardzo dziękuję że do mnie wpadłaś :)))Ciasto z pewnością przepyszne..:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń