Domowy sos pomidorowy z papryką, cukinią i ziołami
Lubicie domowe przetwory? Taki sos będzie idealny aby zimą cieszyć się smakami lata. Możecie go wykorzystać przy przygotowaniu baz do sosu do pizzy, makaronu, do duszenia w nim pulpecików itp.Szczerze polecam zrobić większą ilość.
Domowy sos pomidorowy z papryką, cukinią i ziołami
Ok 2 kg soczystych, czerwonych pomidorów (najlepsze te podłużne)
papryczka chili (w zależności jak bardzo lubicie pikantne)
2 papryki czerwone
1 średniej wielkości cukinia (ok 300-400 g bez części nasiennej)
kilka gałązek bazylii
zioła prowansalskie
szczypta cukru, soli i pieprzu świeżo mielonego (do smaku)
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek (3-4 łyżki)
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i chwilę dusimy na oliwie.Pomidorki kroimy na mniejsze części (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skóry). Cukinie obieramy i również kroimy na mniejsze części, kroimy również paprykę i przekładamy na patelnie z cebulą. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę i roztarty czosnek. Całość dusimy do miękkości.Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Następnie całość przekładamy do pojemnika od blendera, dodajemy zioła i całość dokładanie blendujemy. doprawiamy do smaku: solą, pierzem i cukrem ..i gotowe. Tak przygotowany gorący sos przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków a następnie pasteryzujemy . Ja robię to najczęściej 2-krotnie w odstępach dobowych. Od momentu zagotowania wody (ze słoikami w garnku) gotuję je około 12-15 minut.
Przepis bierze udział w konkursie Smak wakacji z #MyVictorinox
bardzo aromatyczny :)
OdpowiedzUsuń