niedziela, 17 września 2017

Domowy sos pomidorowy z papryką, cukinią i ziołami

 Lubicie domowe przetwory? Taki sos będzie idealny aby zimą cieszyć się smakami lata. Możecie go wykorzystać przy przygotowaniu baz do sosu do pizzy, makaronu, do duszenia w nim pulpecików itp.Szczerze polecam zrobić większą ilość.


 Domowy sos pomidorowy z papryką, cukinią i ziołami

Ok 2 kg soczystych, czerwonych pomidorów (najlepsze te podłużne)


papryczka chili (w zależności jak bardzo lubicie pikantne)

2 papryki czerwone

1 średniej wielkości cukinia (ok 300-400 g bez części nasiennej)


kilka gałązek bazylii

zioła prowansalskie

 szczypta cukru, soli i pieprzu świeżo mielonego  (do smaku)


2-3 ząbki czosnku


oliwa z oliwek (3-4 łyżki) 


 

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i chwilę dusimy na oliwie.Pomidorki kroimy na mniejsze części (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skóry). Cukinie obieramy i również kroimy na mniejsze części, kroimy również paprykę i przekładamy na patelnie z cebulą. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę i roztarty czosnek. Całość dusimy do miękkości.Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Następnie całość przekładamy do pojemnika od blendera, dodajemy zioła i całość dokładanie blendujemy. doprawiamy do smaku: solą, pierzem i cukrem ..i gotowe. Tak przygotowany gorący sos przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków a następnie pasteryzujemy . Ja robię to najczęściej 2-krotnie w odstępach dobowych. Od momentu zagotowania wody (ze słoikami w garnku) gotuję je około 12-15 minut. 


Przepis bierze udział w konkursie Smak wakacji z #MyVictorinox

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena