Te maleńkie ciasteczka wywołają słodki uśmiech na niejednej buzi. Zróbcie koniecznie, robi się je dosyć szybko. Najlepsze na drugi dzień gdy galaretką z porzeczek nasyci swym aromatem chrupiące ciasteczka.
Ciasteczka owsiane z galaretką porzeczkową
2 jaja duże
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżki otrębów owsianych
1/2 mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
70 g roztopionego masła
1 łyżka karobu
Nadzienie:
1,5 szklanki porzeczek czarnych ( u mnie Poltino)
cukier brązowy/ miód do smaku
1 łyżka pektyny
ok. 70 ml wody
Białka ubijamy na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do masy białkowej dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Cienką strużką wlewamy delikatnie ciepłe masło. Na koniec dodajemy pozostałe sypkie składniki. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe ciasteczka (jak bezy czy biszkopty. Pieczemy około 12-15 minut w temp. ok. 180 stopniach. Odstawiam do przestudzenia.Porzeczki podlewamy wodą i wstawiam do rondla z grubym dnem. Gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy pektynę wymieszaną z cukrem ( ok. 2 łyżek) i redukujemy do uzyskania dosyć gęstej konsystencji. Gdy masa zacznie żelować zestawiamy z palnika. Ciasteczka smarujmy galaretką porzeczkową i sklejamy drugim ciasteczkiem. Przed podaniem oprószyłam je mąką kokosową.
przeurocze :)
OdpowiedzUsuń