piątek, 29 września 2017

Chipsy gruszkowe





Ta propozycja to idealny pomysł na zachowanie smaków lata. Chipsy z gruszki, to zdrowa przegryzka dla małych i dużych. W wersji rozdrobnionej możecie je dodawać do koktajli czy musów

 Ten oraz inne przepisy znajdziecie w najnowszym wydaniu
Magazynu AROMAT.

Chipsy gruszkowe


 


4 -5 ładne, jędrne gruszki np. konferencja


Sok z cytryny



Opcjonalnie ulubione przyprawy- np. cynamon, kardamon imbir.


Umyte i osuszone gruszki kroimy w cienki plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Ważne aby wybrać owoce nieuszkodzone. Rozkładamy je na sitach od suszarki do owoców i suszymy kilka godzin (w zależności od grubości plasterków. Jeśli nie macie profesjonalnej suszarki, nic nie stoi na przeszkodzie  aby przygotować je w tradycyjnym piekarniku. Nastawcie tylko niską temperaturę  ok.45 stopni  najlepiej z termoobiegiem j dodatkowo uchylam odrobinę drzwiczki piekarnika, aby odprowadzać nadmiar wilgoci. Gdy chipsy będą gotowe możemy oprószyć je w przyprawach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena