czwartek, 18 grudnia 2014

BAJADERKA



O tym deserze krążą ponure  historie, czego to niby nie znajdziemy w środku. Trochę jest w tym racji ale jeśli wiemy co znajduje się w środku to jest to idealne ciacho na wykorzystanie pozostałych z przygotowania innych ciast okruchów (brzegów ciast), a przy tm otrzymamy naprawdę pyszny deser.


Ja do przygotowania bajaderki wykorzystałam brzegi ciast, blat z biszkopta, którego nie zdążyłam przełożyć. Zapewniam Was, że możecie wykorzystać różne produkty i zawsze wyjdzie. 

P.S. jeśli wyjdzie Wam przy pieczeniu zakalec to też  doskonały sposób na odratowanie wypieku:)


Bajaderki

Składniki:
na formę 16x24

ok. 1 kg okruchów z ciast: u mnie połowę stanowił czekoladowy biszkopt, kilkanaście  herbatników, brzegi z ciasta kruchego

250 gram bakali: pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, wiórki kokosowe

3/4 szklanki mleka

3-4 łyżki mleka w proszku

100 gram czekolady rozpuszczonej

3-4 łyżki kakao

mały słoiczek (ok 200gram) powideł śliwkowych

150 gram  masła

ok.100 ml rumu/wódki

kilka kropel aromatu rumowego

ewentualnie: cukier 1/3-1/2 szklanki gdyby ciasta były mało słodkie

Dodatkowo:

herbatniki/biszkopty do wyłożenia formy (ale nie jest to konieczność)

50g czekolady gorzkiej

50 g czekolady mlecznej

50 ml śmietanki kremówki

migdały/wiórki/orzechy  do dekoracji

Składniki:
Ciasta rozdrabniamy- można to zrobić ręcznie, albo za pomocą maszynki z końcówką do tarcia warzyw np. na grube oczka, bądź w malakserze.  Warto, przynajmniej część z kruchych ciast/ herbatników pozostawić w większych widocznych kawałkach.
Do rondelka przekładamy, masło,czekoladę, kakao, mleko, (ewentualny cukier)ogrzewamy, lekko studzimy a następnie przelewamy do okruchów ciasta. Dokładnie wyrabiamy, dodając w międzyczasie powidła, bakalie, alkohol. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka zwiększamy ilość  bakali/ciastek, gdyby była za sucha, nie dająca się formować możemy dolać odrobinę mleka bądź rozpuszczonego masła.
 Herbatniki wykładamy do formy a na nie, masę bajaderkową.  Całość wyrównujemy.
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, gotową masę rozsmarowujemy po wierzchu ciasta i obsypujemy bakaliami. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia a następnie do lodówki na minimum jedną noc.

* Z ciasta możemy przygotować kuleczki obsypując każdą w ulubionych bakaliach
*Masę możemy wyłożyć na większą/mniejszą foremkę, otrzymamy wtedy relatywnie niższe/wyższe ciasto.
*Masa powinna mieć plastyczną konsystencję

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena