O tym deserze krążą ponure historie, czego to niby nie znajdziemy w środku. Trochę jest w tym racji ale jeśli wiemy co znajduje się w środku to jest to idealne ciacho na wykorzystanie pozostałych z przygotowania innych ciast okruchów (brzegów ciast), a przy tm otrzymamy naprawdę pyszny deser.
Ja do przygotowania bajaderki wykorzystałam brzegi ciast, blat z biszkopta, którego nie zdążyłam przełożyć. Zapewniam Was, że możecie wykorzystać różne produkty i zawsze wyjdzie.
P.S. jeśli wyjdzie Wam przy pieczeniu zakalec to też doskonały sposób na odratowanie wypieku:)
Bajaderki
Składniki:
na formę 16x24
na formę 16x24
ok. 1 kg okruchów z ciast: u mnie połowę stanowił czekoladowy biszkopt, kilkanaście herbatników, brzegi z ciasta kruchego
250 gram bakali: pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, wiórki kokosowe
3/4 szklanki mleka
3-4 łyżki mleka w proszku
100 gram czekolady rozpuszczonej
3-4 łyżki kakao
mały słoiczek (ok 200gram) powideł śliwkowych
150 gram masła
ok.100 ml rumu/wódki
kilka kropel aromatu rumowego
ewentualnie: cukier 1/3-1/2 szklanki gdyby ciasta były mało słodkie
Dodatkowo:
herbatniki/biszkopty do wyłożenia formy (ale nie jest to konieczność)
50g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki kremówki
migdały/wiórki/orzechy do dekoracji
Ciasta rozdrabniamy- można to zrobić ręcznie, albo za pomocą maszynki z końcówką do tarcia warzyw np. na grube oczka, bądź w malakserze. Warto, przynajmniej część z kruchych ciast/ herbatników pozostawić w większych widocznych kawałkach.
Do rondelka przekładamy, masło,czekoladę, kakao, mleko, (ewentualny cukier)ogrzewamy, lekko studzimy a następnie przelewamy do okruchów ciasta. Dokładnie wyrabiamy, dodając w międzyczasie powidła, bakalie, alkohol. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka zwiększamy ilość bakali/ciastek, gdyby była za sucha, nie dająca się formować możemy dolać odrobinę mleka bądź rozpuszczonego masła.
Herbatniki wykładamy do formy a na nie, masę bajaderkową. Całość wyrównujemy.
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, gotową masę rozsmarowujemy po wierzchu ciasta i obsypujemy bakaliami. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia a następnie do lodówki na minimum jedną noc.
* Z ciasta możemy przygotować kuleczki obsypując każdą w ulubionych bakaliach
*Masę możemy wyłożyć na większą/mniejszą foremkę, otrzymamy wtedy relatywnie niższe/wyższe ciasto.
*Masa powinna mieć plastyczną konsystencję
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena