czwartek, 4 grudnia 2014

Kruche ciasto z budyniem czekoladowym i gruszkami

 

Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasto z budyniem czekoladowym i gruszkami. Na blogu znajduje się już przepis na podobne ciasto tylko z jabłkami i  budyniem waniliowym. Ciasto jest smaczne, szczególnie ucieszy fanów wypieków z budyniem.

 

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Na ciasto:

 2,5 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanka mąki krupczatki

  4-5 żółtek

300 g masła (zimnego)

1/3 szklanki cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

Na masę:

3 budynie czekoladowe

2 łyżki mąki pszennej

1,5 litra mleka

150gram masła

1/2 szklanki cukru (można cukier z wanilią)+ ewentualnie  do smaku

3-4 jędrne, twardsze gruszki

Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie możemy dodać żółtko lub odrobinę masła. Odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie, ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy pierwsze i wykładamy do blaszki (o wym.ok.34x23cm). Gruszki obieramy i kroimy w cząstki.
1 l mleka zagotowujemy wraz z masłem i cukrem. W pozostałej ilości mleka rozrabiamy proszek budyniowy i mąkę. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń. Następnie, do ugotowanego budyniu dodajemy pokrojone gruszki i delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy  do 180 stopni.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy gorący budyń. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na szerokość blaszki i przekładamy na warstwę z budyniem. Ciasto delikatnie dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40-45 minut (bez termoobiegu). Przed podaniem ciasto możemy oprószyć pudrem.



*gruszki możemy też  wyłożyć na budyń albo na pierwsze ciasto i przykryć warstwą budyniu.

2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena