Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasto z budyniem czekoladowym i gruszkami. Na blogu znajduje się już przepis na podobne ciasto tylko z jabłkami i budyniem waniliowym. Ciasto jest smaczne, szczególnie ucieszy fanów wypieków z budyniem.
Kruche ciasto z budyniem i jabłkami
Na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanka mąki krupczatki
4-5 żółtek
300 g masła (zimnego)
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Na masę:
3 budynie czekoladowe
2 łyżki mąki pszennej
1,5 litra mleka
150gram masła
1/2 szklanki cukru (można cukier z wanilią)+ ewentualnie do smaku
3-4 jędrne, twardsze gruszki
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie możemy dodać żółtko lub odrobinę masła. Odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie, ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy pierwsze i wykładamy do blaszki (o wym.ok.34x23cm). Gruszki obieramy i kroimy w cząstki.
1 l mleka zagotowujemy wraz z masłem i cukrem. W pozostałej ilości mleka rozrabiamy proszek budyniowy i mąkę. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń. Następnie, do ugotowanego budyniu dodajemy pokrojone gruszki i delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy gorący budyń. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na szerokość blaszki i przekładamy na warstwę z budyniem. Ciasto delikatnie dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40-45 minut (bez termoobiegu). Przed podaniem ciasto możemy oprószyć pudrem.
*gruszki możemy też wyłożyć na budyń albo na pierwsze ciasto i przykryć warstwą budyniu.
na pewno smaczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto
OdpowiedzUsuń