"Szarlotka ryżowa" ...czyli ryż zapiekany z jabłkiem... uwielbiam od dziecka. Zawsze z grubą warstwą pachnących cynamonem jabłek. W naszym domu gości baaardzo często- bo wszyscy za nim przepadamy:)) Jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno-chociaż ja wolę gorący z chrupiącą na wierzchu ryżową skórką.Polecam....
Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w temp-ok.170-180 stopni. Wierzch możemy też polać śmietanką wymieszaną z cukrem.
Podajemy na gorąco lub jak ktoś woli na zimno...
Składniki:
1,5 litra mleka
4 torebki ryżu
2 opakowania cukru z wanilią
2-3 łyżki masła
2-2,5 kg jabłek
1-2 łyżki bułki tartej (jeśli jabłka -nie mają dużo soku do w ogóle możemy z niej zrezygnować)
cynamon do smaku
cukier do jabłek- ja dodaję minimalnie ok. 2 łyżki bo lubię taki kwaskowaty posmak- chyba, że jabłka są baardzo kwaśne, to dosładzamy tak jak lubimy:)).
Ryż gotujemy na gęsto na mleku, często mieszając zwłaszcza pod koniec. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach (można tez pokroić w drobne cząstki- robię i tak i tak) zasypujemy cukrem -skrapiamy odrobiną soku z cytryny i wracamy do ryżu, który lubi się przypalać.. Ugotowany ryż (ok. połowy) wykładamy na blaszkę-większą lub do naczynia żaroodpornego. Następnie dodajemy jabłka połączone z cukrem, cynamonem i ewentualnie bułką tartą i wykładamy drugą warstwę ryżu. Na wierzch ścieramy odrobinę masła i posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w temp-ok.170-180 stopni. Wierzch możemy też polać śmietanką wymieszaną z cukrem.
Podajemy na gorąco lub jak ktoś woli na zimno...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena