Muffinkowo..błękitnie..słodko:)
Kilka dni temu gdy pisałam Wam, że mam ochotę na upieczenie jakichś muffinek powstały te oto słodkości. Do ciasta dodałam 1 łyżkę konfitury którą ostatnio robiłam z pomarańczy, dyni i imbiru dzięki czemu ciasto nabrało pięknego aromatu.
Składniki :
1 kostka margaryny lub masła
5 jaj
300 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka konfitury z pomarańczy i dyni
szczypta soli
150 gram cukru
300 ml śmietany kremówki
ozdoby - ja wykonałam z masy cukrowej +cukrowe koraliki
szczypta barwnika spożywczego-niebieskiego
Margarynę wraz z cukrem ucieramy na puszystą, białą masę. Następnie
dodajemy jaja i szczyptę soli. Miksujemy.
Dodajemy konfiturę. Mąkę wraz z
proszkiem mieszamy razem. Dosypujemy do masy i mieszamy tylko do
połączenia składników. Przekładamy do foremki na muffiny- do 3-4
wysokości.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy Ok.20-25 (u mnie tyle bez termoobiegu) w temperaturze ok. 170-180 stopni. Upieczone, odstawiamy do
przestudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno- dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy
odrobinę barwnika, ale możemy dodać odrobinę soku- np. z jagód.
Masy przekładamy do szprycy i dekorujemy muffinki. Dekorujemy wedle
uznania.
Ja wykonałam dekoracje z masy cukrowej -tj. białą masę cukrową
ok 100 gram podzieliłam na 2 części jedną zabarwiłam na ciemno-niebiesko
a drugą pozostawiłam bez zmian. Rozwałkowałam i za pomocą foremek
wycięłam odpowiednie kształty- warstwy sklejałam za pomocą
odrobiny białka- odstawiłam na jakiś czas do wysuszenia. Dekoracje
nałożyłam tuż przed podaniem (aby się nie rozpuściły- zwłaszcza
koraliki)- same muffinki warto na kilka godzin wstawić do lodówki.
Smacznego
Czym posmarowałaś samo ciasto ? pytam bo na zdjęciach wydaje się byc złote.
OdpowiedzUsuńzapomniałam napisać- odrobina złota spożywczego w sprayu.
Usuń