piątek, 23 listopada 2012

Czym karmimy nasze oczy;) Pyszna zupa na rozgrzewkę

Czy ładnie,oryginalnie podane danie  ma wpływ na smak, na jego wyższą ocenę? Dla mnie zdecydowanie... w końcu  najpierw karmimy nasze oczy:) Bardzo lubię jak w parze ze smakiem idzie pięknie podane danie:)) Czasem potrzeba tak niewiele aby zaskoczyć naszych bliskich i wywołać uśmiech na ich twarzach..

Ostatnio zrobiłam zupę do której dodałam powycinane warzywa-marchew kwiatuszki,ziemniaki motylki- wyglądała naprawdę uroczo.. zdjęcia tego nie oddają ale uwierzcie na słowo:)


Składniki:

1 duża porcja rosołowa z kurczaka lub podudzie z indyka (ok.600-700 gram)

1 pietruszka

kawałek selera-plaster

1 duża marchew

3-4 duże ziemniaki

3 kostki mrożonego szpinaku

4 łyżki mąki

2 jaja

ok 100-150 ml wody

 1 cebula

natka pietruszki

pół łyżeczki lubczyku

liść laurowy-2 , ziele angielskie-2 sztuki

sól i pieprz  

 

 

Mięso płuczemy. Warzywa rozdrabniamy. Ja do wycinania kształtów takich jak na zdjęciu użyłam foremek do carvingu-są bardzo solidne i łatwo radzą sobie z wykrawaniem w twardych warzywach-takich jak np. marchew. Do wody- około 3 litry dodajemy liść i ziele a następnie mięso  i gotujemy ok.40-50 minut, na małym ogniu.po upływie tego czasu, cebulę kroimy na pół i opalamy nad płomieniem, lub na rozgrzanej płycie- dodajemy do zupy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa- na początek marchew, pietruszkę i seler a po 2-3 minutach ziemniaki. Dodajemy sól.

Jaja miksujemy wraz ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodajemy szpinak, mąkę, wodę- i łączymy- ciasto ma być dosyć rzadkie-  jak gęsta śmietana. 

Gdy warzywa będą miękkie nakładamy,czy też wlewamy łyżeczką porcje ciasta do gotującej się zupy, mieszając co jakiś czas. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy zieleninę.

Mięsko możemy dodać do zupy-tak jak u mnie-dzieląc na kawałki, lub wykorzystać do stworzenia innego dania- np. potrawki.







Zupka jest bardzo delikatna, a w smaku przypomina rosołek. Poza tym taka zupa stanowi świetną alternatywę dla zup zaprawianych śmietaną, jogurtami czy zasmażkami. Smaczna i zdrowa- bez zbędnych dodatków i dodatkowych kalorii. Polecam

6 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję:)) Pozdrowionka serdeczne:)

      Usuń
  2. oo!! swietny pomysl, zwlaszcza dla dzieciaczkow :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ślicznie:)) Pozdrawiam i zapraszam częściej:))

      Usuń
  3. poprosze jeszcze o wklejenie banerka akcji

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysł swietny, szczególnie dla niejadków
    warzywa wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena