sobota, 10 listopada 2012

Rolada ze szpinakiem.




Witajcie ponownie. Mam dla Was przepis na roladę szpinakową  z serkiem, łososiem, oliwkami. Idealna jako zimna przystawka. Nadzienie możemy zmieniać -w zależności od naszych upodobań..czy dostępności składników.



Składniki:

na ciasto:

5 jaj

1 czubata łyżka mąki

 350 gram szpinaku – świeżego lub mrożonego- ważne aby by rozdrobniony
2 łyżki masła

3 małe szalotki 

1 duży ząbek czosnku

przyprawy: (do smaku)
szczypta  gałki muszkatołowej
sól i pieprz

 

Na farsz:

2 opakowanie serka (ja miałam  Almette jogurtowy)

mały słoiczek oliwek- kroimy w plasterki

1 średniej wielkości ogórek zielony- pokrojony w drobną kosteczkę

ok.200 gram łososia wędzonego norweskiego

sól i pieprz


Wykonanie:

Jeśli mamy szpinak mrożony to rozmrożony odsączamy  z nadmiaru wody, jeśli  świeży- to podsmażamy na maśle (mrożony tak samo- ja miałam mrożony). Dodajemy pokrojoną drobniutko szalotkę i przetarty czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia. Blachę -taką dużą piekarnikową wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do ok.180 stopni.

Białka wraz z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z żółtkami. a następnie dodajemy przestudzony szpinak,mąkę, sól, pieprz oraz gałką muszkatołową i dokładnie-ale delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na papier i pieczemy ok. 15-18 minut. Po upieczeniu, zdjęciu papieru,  gdy chwilkę przestygnie-na cieście kładziemy papier i zwijamy w roladę. Studzimy.

 

Serek doprawiamy według uznania- nie przesadzajcie z solą bo oliwki i łosoś są słone, i łączymy z pokrojonym ogórkiem. Smarujemy po całej powierzchni (zostawiając ok.3 cm. od brzegu). Następnie układamy naprzemiennie łososia, oliwki (możemy też np. suszone pomidory)-tak jak na zdjęciu.





Zwijamy ścisło w  roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem kroimy w plasterki o grubości ok.1,5-2 cm.




Sprawdzą się idealnie na rodzinnych imprezach, przyjęciach- to naprawdę smaczna i efektowna  przekąska.

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa rolada szpinakowa,ciekawa jestem smaku,również często kupuję szpinak w Lidla więc może się na tą roladkę skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i szczerze zachęcam

      Usuń
  2. Ale pycha rolada, prezentuje się super, ja do farszu dodaję ser Bałkański(np.z lidla), z łososiem jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ślicznie dziękuję:)))polecam zrobienie z łososiem- ja uwielbiam

      Usuń
  3. super Marlenka, dokładnie taką roladę jadłam kiedyś i była pyszna, dzięki za przypomnienie przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę bardzo:)))Pozdrawiam i zapraszam częściej:))

      Usuń
  4. Super Marlenka, dokładnie taką roladę jadłam kiedyś i była pyszna, dzięki za przypomnienie i przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena