Dziś mam dla Was przepyszne gołąbki wegańskie. To idealna propozycja na lekki, wiosenny obiad. Ja uwielbiałam przygotowywać je w trakcie postu dr. Dąbrowskiej, w trakcie zdrowego żywienia, możecie je dodatkowo wzbogacić o jakąś kaszę czy np. komosę.
Gołąbki wegańskie
Składniki na sos:
ok.400 ml passaty pomidorowej (bez cukru, octu) ja dodałam do niej ząbek przetartego czosnku odrobinę płatków chili oraz zioła prowansalskie
Składniki na gołąbki:
kilka-kilkanaście liści kapusty białej sparzonej we wrzątku
200 g szpinaku młodego
150 g jarmużu (drobno pokrojonego)
2 ząbki czosnku
1 starta marchewka
1 cebula
1 starta cukinia
1/2 startego brokuła
1 papryka dowolna u mnie żółta
pieprz i sól do smaku
odrobina papryczki pikantnej
ulubione zioła- u mnie prowansalskie
Oczyszczone liście sparzamy przez ok 60 sekund we wrzątku (ja odkrawam grubsze części przy liściach tak aby miały w miarę jednolitą grubość). Warzywa potrzebne do przygotowania farszu "dusimy" chwilę w odrobinie wody (dla osób poza postem Dąbrowskiej, można oczywiście dodać odrobinę tłuszczu-odrobinę oleju). Przy duszeniu zaczynamy od twardszych warzyw, dodając te coraz bardziej miękkie.Farsz doprawiamy do smaku- dobrze, gdyby odparował nadmiar wody, na tyle aby można go wymieszać i formować z niego gołąbki (gdyby pozostawało dalej za dużo płynu, można lekko odciskać nadmiar). Na każdy z liści nakładamy po porcji farszu, tak , aby gołąbki miały w miarę równą wielkość. Ściśle zwinięte gołąbki układamy w naczyniu i zalewamy passatą. Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena