Dziś mam dla Was nie lada słodkość inspirowaną popularnym batonikiem (szczerze, jak dla mnie w takie wersji o niebo pyszniejszy niż ten przesłodki batonik).
Ciasto jak Kinder Country
330 g śmietanki kremówki 30-36 %
200 g serka mascarpone
ok. 120 g białej czekolady
-3 szklanki preparowanej pszenicy w miodzie
Masa czekoladowa:
-3 szklanki preparowanej pszenicy w miodzie
Masa czekoladowa:
200 ml śmietany kremówki 30 %
50 g mascarpone
150 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
-około 200 g herbatników
150 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
-około 200 g herbatników
1,2 szklanki pszenicy do dekoracji
50 g mlecznej/gorzkiej rozpuszczonej czekolady do dekoracji
Przygotowanie
Małą formę ok. 25x25cm wykładamy pergaminem i wykładamy ściśle herbatniki.
Masa biała:
Białą
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec serek mascarpone i rozpuszczoną, przestudzoną białą czekoladę, mieszamy. Do masy dodajemy około 3 szklanki pszenicy i
dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na spód z herbatnikami. Masę wygładzamy łopatką/nożem/łyżką i układamy drugą warstwę czekolady
Wyrównujemy i na wierzch wykładamy kolejną warstwę herbatników.
Masa czekoladowa:
Podobnie postępujemy z ciemną czekoladą. Generalnie jeśli macie dobre wyczucie, możecie po prostu od razu zmiksować obydwie porcje kremówki i po ubiciu ją podzielić.
Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając pod koniec mascarpone i czekoladę.Wymieszaną masę wykładamy na herbatniki i posypujemy pszenicą.
Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając pod koniec mascarpone i czekoladę.Wymieszaną masę wykładamy na herbatniki i posypujemy pszenicą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena