Kawa, biszkopty i mascarpone to klasyk nad klasykami. Chyba każdy zna ten pyszny deser o wdzięcznej nazwie tiramisu. Dziś mam dla Was torcik będący wariacją na temat tego pysznego i znanego na całym świecie deseru.
Torcik tiramisu cappuccino'we
Ciasto-biszkopt (średnica 18 cm)
3 jaja
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąka ziemniaczana
Biszkopt:
Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy
tak długo aż piana będzie sztywna i stopniowo dodajemy cukier cały czas
ubijając. Kolejno dodajemy żółtka.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej.
Delikatnie mieszamy i przekładamy do małej okrągłej formy. Pieczemy
ok.20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (bez termoobiegu). Po całkowitym przestudzeniu,
ciasto kroimy wzdłuż aby otrzymać trzy krążki.
Masa
330 ml kremówki
1-2 łyżki cukru z wanilią
1 łyżeczka żelatyny+ odrobina gorącej wody
450 gram serka mascarpone
50 ml likieru typu amaretto,
1 czubata łyżka dowolnej kawy cappuccino
Masa:
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając cukier oraz serek mascarpone.
Następnie dodajemy likier, proszek cappuccino Na koniec dodajemy
rozpuszczoną, przestudzoną
żelatynę i całość miksujemy.
Dodatkowo:
napar z espresso ok 250 ml + 50 ml likieru amaretto/kawowego
kakao wymieszane z kawą rozpuszczalną
Przełożenie :
Biszkopt
oprószony kawą rozpuszczalną i kakao, nasączenie naparem z kawy i tak
postępujemy aż do trzeciej warstwy, którą wyciskamy za pomocą rękawa
cukierniczego. Wierzch dekorujemy kakao i kawą najlepiej przed samym
podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena