Mam dziś dla Was kolejne ciasto z serii " do zrobienia w kilka chwil":) Wszystko co trzeba zrobić to w poszczególnej kolejności wymieszać składniki, wyłożyć na ciasto owoce i nastawić do pieczenia. W godzinę śmiało można się cieszyć aromatem pysznego ciasta.
Możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców również tych mrożonych.
Wieniec śmietankowy z owocami
Ciasto
300 ml gęstej kwaśnej śmietany/bądź jogurtu greckiego/naturalnego
100 ml oleju rzepakowego
340 g mąki pszennej (tortowej)
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki soku z limonki/cytryny
na wierzch:
ulubione owoce np ok 250 gram świeżych bądź mrożonych jeżyn i borówek
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Do dużej misy wsypujemy cukry, wlewamy olej,sok i całość mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a następnie śmietanę* i chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i całość mieszamy do połączenia. Ciasto wykładamy do formy (u mnie większa tortownica z nakładką do pieczenia wieńca) i układamy owoce. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu oprószamy pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena