Ci którzy jeszcze szukają czegoś w klimacie Halloween, polecam zrobić te cake popsy.
Pomysły na Hallowen znajdziecie w drugim numerze magazynu Lubelskich Blogerów Kulinarnych Aromat
Cake pops wampirkowe
Składniki:
2 szklanki okruchów z ciast- np. biszkoptów, herbatników
150 gram bakalii: pokrojone drobno orzechy, żurawina
3 łyżki mleka
2 łyżki kakao
2-3 łyżki powideł śliwkowych
50 gram miękkiego masła
ok.100 ml rumu/wódki
kilka kropel aromatu rumowego
Z podanych składników wyrabiamy dokładnie jednolitą masę z której formujemy kuleczki, wszystkie o zbliżonej gramaturze.
Dodatkowo do dekoracji:
100 gram czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
posypka cukiernicza
Gotowa kuleczki odstawiamy na kilka-kilkanaście
minut do lodówki i w tym czasie przygotowujemy czekoladę. W kąpieli wodnej
rozpuszczamy ok. ¾ czekolady a po zdjęciu naczynia dodajemy pozostałą część i dokładnie
mieszamy. Z części czekolady na papier, pergamin lub blat marmurowy za pomocą rękawa
przygotowanego z papieru wyciskamy skrzydła wampirów. Czekoladę odstawiamy do
całkowitego stężenia ( ma być twarda).
Każde z ciasteczek obtaczamy w czekoladzie i
dekorujemy posypką. W środek każdego z cake popsów wbijamy patyczek do lizaków.
Za pomocą odrobiny lekko rozpuszczonej czekolady doklejamy skrzydełka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena