Wracam do Was kochani. Mój komputer odszedł na emeryturę.. hm a może gdzieś dalej bo nie wiem czy da się go jeszcze jakoś wskrzesić:(Dziś piszę do was z nowego sprzętu- oby posłużył dłużej,no w najgorszym przypadku przynajmniej tyle co poprzednik.
Dziś mam dla Was kolejne jesienne ciasto, które przygotujecie w kilka chwil. Korzystajcie póki mamy jeszcze na straganach śliwki.
Puszyste ciasto jogurtowe ze śliwkami i borówkami
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
80 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
200 g mąki pszennej (tortowej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 200 g śliwek i kilkanaście borówek
Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną, pokojową temperaturę.Do dużej
misy wsypujemy cukier, wlewamy olej i mieszamy rózgą
do
połączenia. Następnie dodajemy jaja a później śmietanę i jogurt i również chwilę
mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i
całość mieszamy do
połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do okrągłej blaszki o średnicy ok.20-22 cm a na
wierzch
układamy owoce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50-60
minut.
Po
przestudzeniu, ciasto możemy oprószyć pudrem.
Nie tylko pyszne, ale i pięknie wyglądające. Mniam ...
OdpowiedzUsuńMm mm...uwielbiam śliwki i ciasta jogurtowe. Mniami :)
OdpowiedzUsuńwww.sylwiaszewczyk.com