Domowe mleko ryżowe, znacie ten napój, bo tak naprawdę, jak się kiedyś uczyłam mleka roślinne, nie powinny zawierać w nazwie słowa mleko, bo ono odnosi się do mleka kobiecego czy pochodzącego od zwierząt. ...ale, że nasz codzienny język ewoluuje (baaa może nawet same przepisy się zmieniły:) dlatego trzymając się potocznego nazywania, będę używać tu mimo wszystko nazw mleko.
Takie mleko ryżowe, to doskonała propozycja dla osób na diecie bez mlecznej z pewnością ten przepis przyda się też dla wegetarian i wegan.Z takiego mleka ryżowego możecie przygotować np. owsiankę, budyń, dodatek do kawy itd.
Mleko ryżowe
2 litry wody
2/3 szklanki ryżu (najlepiej eko)
1 łyżka cukru kokosowego
można dodać odrobinę wanilii-pastę albo ugotować z laską wanilii
Mleko ryżowe przygotowanie:
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i następnie nastawiamy do gotowania ( na bardzo małym ogniu i najlepiej w garnku z nieprzywierającą powłoką, mieszając coraz częściej zwłaszcza pod koniec gotowania. Tak przygotowany ryż blendujemy na gładką konsystencję i przelewamy przez sterylną gazę albo bardzo drobne sitko. Gdyby mleko ryżowe okazało się dla Was zbyt gęste, można je oczywiście rozrzedzić dolewając po prostu przegotowaną wodę. Mleko ryżowe, możecie przygotować z waszego ulubionego rodzaju ryżu- polecam np. basmatii, jaśminowy, brązowy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena