poniedziałek, 9 lipca 2018

Domowe mleko ryżowe- jak je zrobić?

jak zrobić mleko ryżowe

 Domowe mleko ryżowe, znacie ten napój, bo tak naprawdę, jak się kiedyś uczyłam mleka roślinne, nie powinny zawierać w nazwie słowa mleko, bo ono odnosi się do mleka kobiecego czy pochodzącego od zwierząt. ...ale, że  nasz codzienny język ewoluuje (baaa może nawet same przepisy się zmieniły:) dlatego trzymając się potocznego nazywania, będę używać tu mimo wszystko nazw mleko. 

Takie mleko ryżowe, to doskonała propozycja dla osób na diecie bez mlecznej z pewnością ten przepis przyda się też dla wegetarian i wegan.
Z takiego mleka ryżowego możecie przygotować np. owsiankę, budyń, dodatek do kawy itd.

Mleko ryżowe

2 litry wody

 2/3 szklanki ryżu (najlepiej eko)

1 łyżka cukru kokosowego

można dodać odrobinę wanilii-pastę albo ugotować z laską wanilii 

Mleko ryżowe przygotowanie:

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i następnie nastawiamy do gotowania ( na bardzo małym ogniu i  najlepiej w garnku z nieprzywierającą powłoką, mieszając coraz częściej zwłaszcza pod koniec gotowania. Tak przygotowany ryż blendujemy na gładką konsystencję i przelewamy przez sterylną  gazę albo bardzo drobne  sitko. Gdyby mleko ryżowe okazało się dla Was zbyt gęste, można je oczywiście rozrzedzić dolewając po prostu przegotowaną wodę. 

Mleko ryżowe, możecie przygotować z waszego ulubionego rodzaju ryżu- polecam np. basmatii, jaśminowy, brązowy .

mleko ryżowe, mleko roślinne, kuchnia wegetariańska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena