Dziś mam dla Was
pomysł na pyszny deser, które może być też podane na drugie śniadanie. Jeśli
lubicie desery konsystencją
przypominające budyń, to jest coś dla Was. Kuleczki tapioki można przygotować
na ulubionym mleku, ja użyłam kokosowego połączonego z mlekiem krowim.
Pudding z tapioki z jagodami
Jagody:
½ opakowania (150 g) jagód Poltino
2 łyżki brązowego cukru/miodu
130 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+50 ml wody do rozrobienia mąki
Jagody zagotowujemy wraz z cukrem i większą porcją wody i
gotujemy kilka minut do lekkiego zgęstnienia. Pod koniec dodajemy skrobię
rozpuszczoną w wodzie i zagotowujemy.
Pudding:
250 ml mleka kokosowego
200 ml mleka krowiego
6 łyżek tapioki polecam drobniejszą, chociaż ja tym razem użyłam grubszej (o średnicy ok 5-7 mm)
Do mleka wsypujemy tapiokę. Jeśli używamy tą o większej
średnicy, należy namoczyć ją wcześniej
przez minimum 40 minut w mleku i dopiero zagotować na wolnym ogniu pudding
(cały czas mieszając), przy tapioce drobnej ( taka o średnicy kuleczek ok. 3 m)
wstępne namaczanie nie jest konieczne, albo wystarczy ok. 15-20 minut a później
już tylko zagotować.
Do słoiczków przekładamy warstwę jagodową a na nią pudding,
wierzch dekorujemy wiórkami z ciemnej czekolady, albo kakao i jagodami.
Tak przygotowane deserki z powodzeniem możemy zabrać
ze sobą do pracy, czy na uczelnię. *wpis powstał przy współpracy z marką Poltino
pychotka :) na takie desery zawsze mam apetyt
OdpowiedzUsuńŻeby mi ktoś robił takie śniadania!
OdpowiedzUsuń