Kruche ciasteczka z masą jabłkową
Ciasto kruche na ciasteczka
składniki:
3 ugotowane żółtka
2 surowe żółtka
100g cukru pudru
200g mąki pszennej
120g mąki krupczatki
250g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z laski wanilii
Ugotowane
żółtka przecieramy przez drobne sitko. Z podanych składników wyrabiamy
szybko gładkie ciasto i odstawiam na ok. 60 minut do lodówki. Po tym
czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm i wykrawaczką wycinamy
ulubione kształty. W związku z tym, że ciasteczka będziemy ze sobą
sklejać, w połowie ciasteczek robimy na środku dziurkę, można to zrobić
końcówką od rurek, albo sięgnąć po maleńkie wykrawaczki. Ciasteczka
pieczemy w temperaturze ok 175 -180 stopni Celsjusza, przez ok. 7-10
minut. Po przestygnięciu ciasteczka bez dziurki smarujemy masą jabłkową.
Składniki na nadzienie:
1,2 kg winnych jabłek
2 dowolne galaretki (np. cytrynowe, agrestowe)
1 łyżka masła
*woda do podlania jabłek ok. 50 ml
Jabłka
dzielimy na małe kawałeczki bądź ścieramy na tarce z grubymi oczkami
przekładamy do rondla z grubym dnem (podlewamy odrobiną wody, dodajemy
masło) i prażymy. Gdy jabłka się rozgotują dodajemy proszek galaretki i
całość dokładnie i energicznie mieszamy Odstawiamy do przestudzenia a
następnie smarujemy ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena