Kruche babeczki z kajmakiem
Tymi maleńkimi słodkościami, uraduję niejednego łasucha:) Spróbujcie a nie będziecie żałować.
Czasami gdy mamy więcej czasu robimy swój kajmak, tym razem użyłam gotowego.
Kruche babeczki z kajmakiem i orzechami
220 g masła
3/4szklanki mąki krupczatki
1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 cukier z wanilią
60 gram pudru
3-4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie *1 łyżka kwaśnej śmietany gdyby było za suche.
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, plastyczne ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Gotowym ciastem wypełniamy metalowe foremki na babeczki ( nie za grubo). Ciasto można rozwałkować na ok. 0,3-0,4 cm i przełożyć na blaszki docisnąć przez co ciasto "wpadnie" do foremek wystarczy wtedy delikatnie docisnąć. Można też wylepić ręcznie. Gotowe babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut ( do zarumienienia).
Przestudzone ciasteczka napełniamy kajmakiem (przełożonym uprzednio do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką). Babeczki zdobimy orzechami albo innymi ulubionymi bakaliami.
Wylizalabym monitor;) pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńO matko salatko jakie one piekne! Kocham już nie tylko serniki
OdpowiedzUsuńmiło mi:)
Usuń