Dziś mam dla Was kolejną porcję zupy w wersji wegańskiej. To doskonała propozycja na danie obiadowe dla osób na poście dr. Dąbrowskiej.Dla wielu osób na tym poście, znane jest poczucie zimna. W takich przypadkach idealnie sprawdzi się ta mocno rozgrzewająco zupa.
Leczo wegańskie
2 marchewki średniej wielkości
1 pietruszka średniej wielkości
kawałek selera
1duża papryka czerwona
1 większa cukinia (2 mniejsze)
1 duża cebula
750 ml passaty pomidorowej ( bez cukru)
2-3cm drobno pokrojonej papryczki chili
1 duży ząbek czosnku
1 liść laurowy
2-3 ziarnka ziela angielskiego
sól himalajska do smaku
pieprz świeżo mielony
opcjonalnie ekologiczna mieszanka przypraw jak do gulaszu (bez cukru)
W suchym garnku ogrzewamy chwilę czosnek a następnie wlewamy około 1,5
litra wody ( w zależności od wielkości warzyw, tego jak bardzo gęstą zupę
chcecie otrzymać, wody może być więcej
lub mniej). Jako pierwsze wkładamy do garnka warzywa twardsze, korzeniowe
dodając stopniowo te, których czas obróbki termicznej jest krótszy. Gdy warzywa
będą dla nas odpowiednio miękkie dodajemy passatę i całość zagotowujemy.
Doprawiam do smaku ulubionymi przyprawami i podajemy np. z kiełkami rzodkiewki
albo pora.
Zajrzałam i chyba będę częściej zaglądała. Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuń