piątek, 4 sierpnia 2017

Leczo wegańskie



Dziś mam dla Was kolejną porcję zupy w wersji wegańskiej. To doskonała propozycja na danie obiadowe dla osób na poście dr. Dąbrowskiej.Dla wielu osób na tym poście, znane jest poczucie zimna. W takich przypadkach idealnie sprawdzi się ta mocno rozgrzewająco zupa. 


Leczo wegańskie

2 marchewki średniej wielkości


1 pietruszka średniej wielkości


kawałek selera


1duża papryka czerwona


1 większa cukinia (2 mniejsze)


1 duża cebula


750 ml passaty pomidorowej ( bez cukru)


2-3cm drobno pokrojonej  papryczki chili


1 duży ząbek czosnku


1 liść laurowy 


2-3 ziarnka ziela angielskiego


 sól himalajska do smaku


pieprz świeżo mielony



opcjonalnie ekologiczna mieszanka przypraw jak do gulaszu (bez cukru)


W suchym garnku ogrzewamy chwilę czosnek a następnie wlewamy około 1,5 litra wody ( w zależności od wielkości warzyw, tego jak bardzo gęstą zupę chcecie otrzymać,  wody może być więcej lub mniej). Jako pierwsze wkładamy do garnka warzywa twardsze, korzeniowe dodając stopniowo te, których czas obróbki termicznej jest krótszy. Gdy warzywa będą dla nas odpowiednio miękkie dodajemy passatę i całość zagotowujemy. Doprawiam do smaku ulubionymi przyprawami i podajemy np. z kiełkami rzodkiewki albo pora.



1 komentarz:

  1. Zajrzałam i chyba będę częściej zaglądała. Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena