Gdy kilka miesięcy temu robiłam post dr. Dąbrowskiej, tak przygotowana cukinia była jednym z moich numerów jeden na całej liście żywieniowej. Polecam wam wybierać jak najmłodsze okazy, takie smakowały mi najbardziej. Możecie też sięgnąć po Waszą ulubioną kompozycję ziół i przypraw i nadać jej swój niepowtarzalny smak. Jeśli jesteście na poście Dąbrowskiej nie zapomnijcie tylko sprawdzić po co możecie sięgać.
Cukinia duszona
1 mała cukinia
odrobina soli
świeżo mielony pieprz
papryka słodka i ostra
suszone pomidory
zioła prowansalskie
Na patelnie z powłoką nieprzywierającą wykładamy pokrojone w cienkie plasterki i oprószone w przyprawach cukinie. Podlewamy odrobiną wody- jeśli odparuje a cukinia mimo wszystko nadal będzie dla nas zbyt twarda, podlewamy ponownie wodą. Całość dusimy do otrzymania pożądanej chrupkości. W międzyczasie, obracamy cukinie na drugą stronę.
Zdrowo, lekko i przyjemnie - uwielbiam cukinię w takiej postaci :) Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń