środa, 16 sierpnia 2017

Cukinia duszona- wegańska



Gdy kilka miesięcy temu robiłam post dr. Dąbrowskiej, tak przygotowana cukinia była jednym z moich numerów jeden na całej liście żywieniowej.  Polecam wam wybierać jak najmłodsze okazy, takie smakowały mi najbardziej. Możecie też sięgnąć po Waszą ulubioną kompozycję ziół i przypraw i nadać jej swój niepowtarzalny smak. Jeśli jesteście na poście Dąbrowskiej nie zapomnijcie tylko sprawdzić po co możecie sięgać.


Cukinia duszona




1 mała cukinia

odrobina soli

świeżo mielony pieprz

papryka słodka i ostra

suszone pomidory 

zioła prowansalskie

Na patelnie z powłoką nieprzywierającą wykładamy pokrojone w cienkie plasterki i oprószone w przyprawach cukinie. Podlewamy odrobiną wody- jeśli odparuje a cukinia mimo  wszystko nadal będzie dla nas zbyt twarda, podlewamy ponownie wodą. Całość dusimy do otrzymania pożądanej chrupkości. W międzyczasie, obracamy cukinie na drugą stronę.



1 komentarz:

  1. Zdrowo, lekko i przyjemnie - uwielbiam cukinię w takiej postaci :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena