Witajcie..i mamy już końcówkę października. Już za moment, według naszej tradycji oraz religii będziemy wspominać naszych zmarłych pochylając się nad ich mogiłami. Dla nas jest to czas zadumy, refleksji. Są też kraje w których święto zmarłych obchodzone jest w zupełnie innej konwencji i o ile jest to tradycją danego regionu czy też religii nie mam nic przeciwko. Nie podoba mi się natomiast przejmowanie wszystkich tradycji od innych, zapominając o własnych tradycjach;/.
Niemniej jednak wiem, że na świecie bardzo popularne jest obchodzenie Halloween. Ja nie jestem jego fanką i nie zamierzam przebierać się za żadne "strachy", ale przyznam, ze ciekawym doświadczeniem jak i zabawą było stworzenie przepisów w klimacie Halloween, które znajdziecie również w naszym drugim numerze magazynu Aromat.
Tort "HALLOWEEN"
Ciasto:
6 jaj dużych
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
2 duże łyżki kakao
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
¾ szklanki drobnego cukru
2 łyżki oleju
Masa ajerkoniakowa:
120 ml ajerkoniaku
0,75 l mleka
5 łyżek mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
3 żółtka
220 gram miękkiego masła
250 ml ubitej śmietany 30/36%
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody
opcjonalnie do smaku cukier waniliowy
dżem mirabelkowy/brzoskwiniowy
3 brzoskwinie drobno pokrojone
Z mąki, mleka, żółtek oraz cukru sporządzamy gęsty gładki budyń (0/4 l mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałej ilości dokładnie rozrabiamy mąki i jaja i wlewamy do gotującego się mleka). Przestudzony budyń ucieramy z miękkim masłem i wlewamy do smaku ajerkoniak.Następnie, y stopniowo dodajemy ubitą kremówkę oraz rozpuszczoną żelatynę. Gotowe krążki nasączamy odrobiną naparu z kawy a następnie smarujemy cienką warstwą dżemu i wykładamy masę wymieszaną z brzoskwiniami.Gotowy tort oblewamy lśniącą polewą
Strasznie genialny!!
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra. Szkoda, że już nie zdążę zrobić:(
OdpowiedzUsuń